Истражувања

Истражувања Македонија

Општински пари завршувале во здруженија на општинари и нивните деца

Кристијан Ландов
Раководител на сектор потпишувал записници за исплаќање општински пари на организација во сопственост на неговото дете. Советник аплицирал и добивал пари за неговото здружение, кои
Истражувања Македонија

Без критериуми, три општини делеле илјадници евра на здруженија и спортски клубови

Кристијан Ландов
Без конкурси, без услови за учество и без критериуми за доделување средства, неколку општини давале илјадници евра на невладини организации. Наместо според проектот и критериумите, често
Истражувања Македонија

Фризерницата добила пари иако била петта на ранг-листата

Кристијан Ландов
Скопската фризерница „В.Е.З. трејд“ немала да го добие грантот од над 60.000 евра во акцијата „202“ доколку проектите биле финансирани според ранг-листата што ја направиле
Истражувања Македонија

Газдата на фризерницата им уплаќал пари на сметка, па барал да му се вратат во кеш, обвинуваат ангажирани во проектот

Кристијан Ландов
Повеќе лица ангажирани во проектот на фирмата „В.Е.З. Трејд“, регистрирана со дејност „фризерски салони и салони за разубавување“, која добила грантови од 270.000 евра од
Истражувања

Скопска фризерница добила над 270.000 евра европски пари за едукација

Скопско фризерско студио лоцирано во Аеродром, изминативе три години добивало грантови од над 270.000 евра преку програмата „Еразмус+“, која ја спроведува Националната агенција за европски
Истражувања Македонија

АНАЛИЗА: Македонските граници отворени за сите, Македонците без ограничувања само во 7 земји

Маја Илиевска-Пачемска
Само во седум земји државјаните на Македонија можат да патуваат без рестрикции и ограничувања. На списокот се Албанија и Турција, каде што Македонците без ограничувања
Истражувања Македонија

АНАЛИЗА: Комисијата бара отворање на границите за земјите од кои имаме најмногу увезени случаи на коронавирус

Маја Илиевска-Пачемска
Меѓу земјите од кои имаме најмногу увезени случаи на коронавирус се токму земјите за кои Комисијата за заразни болести утрово побара укинување на задолжителниот негативен
Истражувања Македонија

Партиите го изиграа ДИК, се рекламирале и на портали кои не бараат пари од државата за рекламите

Политичките партии се рекламирале и на портали кои не доставиле фактури до Државната изборна комисија за да добијат државни пари, покрај оние кои веќе имаат
Истражувања Македонија

Кај портали со голи задници и партиски послушници заврши дел од државните пари за рекламирање на партиите

Меѓу медиумите што добија државни пари за рекламирање во изборната кампања има и такви што, по изборите, не објавуваат вести, има портали на кои излегуваат
Истражувања Македонија

Анализа: Сите предизборни анкети промашени, истражувачите и овој пат се повикуваат на статистичка грешка

А1он
Ниту една предизборна анкета за предвремените парламентарни избори не го погоди изборниот резултат. Истражувачите се едногласни во ставот дека доколку се земе предвид можноста за