stopanska komora

Македонија

Стопанската комора поднесе Иницијатива за уставноста на Законот за данок за солидарност

А1он
Стопанската комора на Северна Македонија вчера ја поднела Иницијативата што ја најави за поведување постапка за оценување на уставноста на Законот за данок за солидарност
Економија

Стопанската комора со сет барања за дополнителна поддршка на домашниот агросектор

А1он
Стопанската комора бара се искористи сегашниот период, да се преструктурира земјоделско прехранбениот сектор, да се искористат фондовите, да се вложи во науката, технологија, иновации, да
Економија

Стопанска комора ќе бара од ЕУ да ги пролонгира роковите за одредени стандарди и регулативи кај бизнисот

А1он
На скалата од еден до десет, македонската економија од технолошки апсект засега е рангирана на трето ниво. Само големите и средните претпријатија се подготвени да
Економија

Стопанска комора: Владата го повлече Предлог-законот за данок на солидарност, но бараме целосно да се стопира неговото донесување

А1он
Невозможно е да се гради предвидлива бизнис клима ако со години не се носат клучни, издржани закони кои би го подобриле работењето на компаниите, а
Економија

Стопанска комора: Обемот на соработката во регионот се намалува, компаниите во многу тешка позиција поради неизвесноста

А1он
Обемот на соработката во регионот се намалува, земјите се слабо интегрирани во светската трговија, а светскиот извоз во изминатиот период бележи значителен пораст. Компаниите се
Економија

Јовановски: Сега ги плаќаме слабостите во нашата економија од пред 30 години

А1он
„Треба да разбереме дека во нашата економија сега излегуваат слабостите, ние сега ја плакаме цената за изминатите 30 години, енергетските проблеми не можат да се
Економија

Бизнисмените предупредуваат: Можни се отпуштања без државна помош и поевтина струја

Орце Костов
„Обезбедување на поевтина електрична енергија за компаниите, а со тоа и спас на економијата и државата“, ќе бара Стопанската комора на Македонија од државата пред
Економија

Туристичко-угостителската комора подготвена да обезбеди 5.000 работници за спас на секторот

А1он
Туристичко-угостителската комора при Сојузот на стопански комори во соработка со организациите од Турција може да обезбеди 5.000 квалификувани работници кои веднаш ќе почнат да работата
Економија

Ковачевски: Со дијалогот со бизнис заедницата и со граѓаните ќе ја надминеме и оваа криза како победници

А1он
Премиерот Димитар Ковачевски, на покана на Стопанската комора на северозападна Македонија, денеска се обрати на настанот „Тркалезна маса – дискусија меѓу бизнисмените и Владините претставници“
Економија

Ангелоски на „Дубаи Експо“: Произведуваме врвни производи, привлекувањето на странски инвестиции високо на агендата

А1он
Во нашата земја има домашните претпријатија кои произведуваат производи по светски стандарди со највисок квалитет, а долгата традиција на инженерство како и поволностите кои ги