vladini merki

Економија

Битиќи до кафеанџиите: Здравјето е најважно, сè друго ќе надоместиме заедно

А1он
Угостителите и организаторите на свадби денеска одржаа протест пред Владата, барајќи нови протоколи што ќе им овозможат да продолжат со организирање на прослави и соодветна
Македонија

АПЕММ се противи на директната финансиска помош за медиумите, бара строги правила за поделбата на државните пари

А1он
Членките на АПЕММ сметаат дека директна помош на медиумите, без натпревар и без контрола и правила за дистрибуција на финансии, ќе значат дисторзија на пазарот,
Економија

Бектеши: Не прифаќам ултиматуми, угостителите добија поддршка

А1он
Владата не ги носи протоколите за работа. За тоа е задолжена професионална комисија составена од експерти во делот на пандемијата, а ние само ги почитуваме
Македонија

Граѓаните кои имаа блокирани сметки уште не ја добиле државната помош, се чекаат законските измени

А1он
Парите од еднократната финансиска помош од 6.000 денари за ранливите категории граѓани на кои не им беше исплатена поради блокирани сметки и неажурирани податоци до
Македонија

Ќе се отпишуваат каматите на долговите направени до ноември 2020

А1он
Ќе се отпишуваат каматите на долговите на граѓаните направени до ноември 2020 година, а обврска на граѓаните е да ја платат главнината на долгот. Вицепремиерот
Економија

Бесими: Ако компаниите го прошират бизнисот, 30 до 50 проценти од бескаматната кредитна линија ќе се претвори во грант

А1он
Важно е компаниите, кои покажале позитивни резултати, да ги инвестираат нивните средства за да ги развијат бизнисите, за што следува дополнителна помош од државата. Со
Македонија

Занаетчиите тврдат дека без финансиска поддршка за плата многу бизниси нема да опстанат

А1он
Голем дел од занаетчиите не можат да аплицираат на бескаматните кредитни линии на Развојна банка, зашто поради кризата работеа со загуби и не ги исполнуваат
Економија

Во тек разговорите за новиот антикризен пакет, се зголемува бројот на индустрии што бараат помош

А1он
Интензивно течат разговорите за новиот, петти антикризен пакет мерки што треба да обезбеди финансиска поддршка за граѓаните и стопанството. Отворена е широка дебата во која