sonk

Економија

НСОН: Зошто секторот образование е изземен за „К-15“

А1он
Независниот синдикат за образование и наука (НСОН) будно ги следи случувањата кои го засегаат остварувањето на правата од работен однос на вработените во секторот образование
Македонија

СОНК бара веднаш да почнат преговорите за Општиот Колективен договор за јавниот сектор

А1он
Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) бара од Министерството за труд и социјална политика (МТПСП) веднаш да се отпочнат преговорите за потпишување на
Македонија

НАкС и СОНК најавија здружување за да докажат репрезентативност, утре средба во МОН

А1он
Независниот академски синдикат (НАкС) и Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) веројатно ќе се здружат за да ја докажат својата репрезентативност. Сметаат дека е
Македонија

СОНК: МОН не смее да дава предлози за формирање нов универзитетски синдикат

А1он
Самостојниот синдикат за образование, наука и култура – СОНК реагира во однос на дел од ставовите што вчера ги соопшти Министерството за образование и наука
Македонија

МОН: Не сме давале насоки како синдикално да се организираат вработените на факултетите

А1он
Министерството за образование и наука (МОН) не смее, не дало и нема да даде насока како вработените на високо образовните установи синдикално да се организираат.
Економија

СОНК: Иницијативата на ректорите за формирање нов синдикат е скандалозна и противзаконска

А1он
Иницијативата на ректорите на универзитетите за формирање нов синдикат на вработените на универзитетите е скандалозна, спротивна на Законот за работни односи каде не се дозволува
Македонија

СОНК в понеделник ќе се изјасни дали го прифаќа колективниот договор за култура

А1он
Во понеделник ќе се знае дали Предлог колективниот договор за култура е прифатлив за Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК). Претседателот на СОНК, Јаким
Македонија

ВИДЕО: Од 1 јануари за 10 отсто повисоки плати за вработените во образованието

А1он
Над 32 илјади вработени во образованието и науката од 1 јануари ќе добијат повисоки плати за 10 проценти. Спогодбите беа потпишани денеска во Владата меѓу
Култура

СОНК утре ќе го поддржи штрајкот во културата најавен од СКРМ

А1он
Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) на денешната работна средба со претседателите на синдикалните организации од сите установи од културата донесе одлука за солидарност
Економија

КСС: Платите во јавниот сектор да се усогласат со порастот на минималната плата

А1он
Конфедерацијата на слободни синдикати го поздравува зголемувањето на минималната плата, но бара усогласување со платите во јавниот сектор. Според синдикатот, мора да се изврши усогласување