ministerstvo za obrazovanie i nauka

Македонија

Учебната година ќе почне на 1 септември, повеќе од половина од наставниот кадар е вакциниран

А1он
На дваесетина дена пред новата учебна година, Министерството за образование и наука соопшти дека таа ќе почне во редовниот термин, 1 септември, и дека се
Македонија

МОН: Лажни вести и фотографии се шират за сексуалното образование

А1он
Министерството за образование и наука преку соопштение демантира каква било поврзаност на фотографиите и содржини кои деновиве кружат на социјалните мрежи, со сеопфатното сексуално образование.
Македонија

МОН: Со средствата од субвенционираниот студентски оброк ќе може да се купува храна кај кој било трговец

А1он
Со износот од 2.400 денари којшто Министерството за образование и наука од октомври ќе им го уплаќа на студентите за субвенциониран оброк, ќе може да
Македонија

МОН: Апсурдно е со референдум да се блокира дигитализацијата на образованието

А1он
Правото да се иницира референдум е легитимно и уставно загарантирано, но не е оправдана причината поради која се користи ова право. Апсурдно е на референдум
Македонија

(ВИДЕО) Спасевска за дигитализација на учебниците: Ако нема печатени учебници, ќе има протест и бојкот на наставата

Ана Василевска
Печатени учебници, физичко присуство во училиште, враќање на фондот на часови кои се намалени по одредени предмети како и иземање на содржини за родово сензитивни
Македонија

Се усогласуваат детали за кратење на часовите и за поддршка на општините

А1он
Состанокот помеѓу членовите на Комисијата за заразни болести и работната група на Министерството за образование и наука за протоколите за реализација на наставата од 1
Македонија

Се уште нема заклучок за започнување на наставата во училиштата

А1он
Министерството за здравство информира дека утрово се одржа состанок на Комисијата за заразни болести со претставници на Министерството за образование и наука, на кој се
Македонија

Конкурс за стипендии за студии на универзитeти рангирани на Шангајската листа

А1он
Министерството за образование и наука ги објави конкурсите за доделување стипендии за македонски државјани кои во академската 2019/2020 година ќе се запишат на прв, втор