klima

Свет

Светските музеи изразија загриженост по нападите на климатските активисти

А1он
Околу стотина меѓународни музеи денеска во заедничко соопштение изразија длабока загриженост од постапките на климатските и екоактивистите, насочени кон оштетување на уметнички дела. „Активистите одговорни
Свет

Климатолозите тврдат дека летниот мраз на Арктикот ќе исчезне до 2050 година

А1он
Климатските промени забрзано ги топат замрзнатите региони во светот, а најзагрозен е летниот арктички морски мраз, кој сигурно ќе исчезне до 2050 година, се вели
Свет

Нов извештај на СМО: Температурите во Европа растат двојно побрзо од остатокот од светот

А1он
Температурите во Европа се зголемени повеќе од двапати од глобалниот просек во изминатите 30 години, покажа нов извештај. Зголемувањето во просек изнесуваше 0,5 степени Целзиусови
Свет

ОН: Минатата година рекорден раст на нивоата на „стакленични“ гасови во атмосферата

А1он
Атмосферското присуство на јаглеродниот диоксид, метанот и на азотниот оксид – трите главни гасови што придонесуваат за т.н. „ефект на стаклена градина“ – во 2021
Свет

ОН: Климатските промени ќе предизвикаат влошување на квалитетот на воздухот

А1он
Поради климатските промени екстремните горештини и шумските пожари ќе станат почести, поинтензивни и подолги, што ќе го влоши квалитетот на воздухот и здравјето на луѓето,
Свет

Студија: Арктикот не бил толку топол како денес повеќе од 7.500 години

А1он
Арктикот никогаш не бил толку топол во последните 7.500 години како што е денес, се вели во студија објавена денеска во списанието Nature Communications. Научниците
Свет

ЕУ ја чекаат уште три сушни и топли месеци, предупредуваат експертите

А1он
Експертите предупредуваат дека топлотниот бран кој предизвика голема суша и шумски пожари ширум Европската унија може да трае уште три месеци. „Во западниот евро-медитерански регион