potrosuvaci

Економија

Потребна едукација на потрошувачите за прописите и нивните права

А1он
Најбитна е едукацијата на потрошувачите за законските прописи и да ги препознаваат своите права, вели Мирјана Лончар Велкова, претседател на организацијата на потрошувачи на Македонија.
Економија

Брошура за колективна заштита на правата на потрошувачите

А1он
Организацијата на потрошувачите на Македонија денеска ќе промовира брошура изработена во рамки на проект за запознавање на потрошувачите со колективната заштита на нивните права и
Економија

Дигиталниот пазар во фокус на Светскиот ден на правата на потрошувачите

А1он
Дигиталниот пазар како предизвик за воспоставување поголема доверба меѓу потрошувачите и трговците, ќе биде една од темите на денешниот настан по повод 15 Март –
Економија

Ќе се објавуваат компаниите со најмногу поплаки од потрошувачите

А1он
Координирано и усогласено функционирање на државните институции и инспекторати, локалната самоуправа, организациите на потрошувачи и бизнис заедницата на сите нивоа ќе придонесе за што е
Економија

Одбележување на Светскиот ден на правата на потрошувачите

А1он
Со приклучување на глобалната кампања за градење „Подобар дигитален свет“ која промовира пристап, партиципација и иновација кои се полезни за потрошувачите, економијата и општеството, Организацијата
Македонија

Информирање на потрошувачите за безбедност на производите и електронското тргување

А1он
Организацијата на потрошувачи на Македонија ќе ги информира потрошувачите за безбедноста на производите на пазарот и законските прописи со кои се регулира оваа област и
Економија

По пријава на потрошувачи уништенa небезбедна храна

А1он
Несоодветно истакната цена, немање декларација или гаранција, заведување со реклами, неиздавање фискални, условувања – со еден производ да се купи друг, измами со наводни сезонски
Економија

Кодекси на добра пракса за правата на потрошувачите

А1он
Со презентација на тема „Остварените резултати во заштитата на правата на потрошувачите –  кодекси на добра пракса“ Стопанската комора на Македонија во соработка со Министерството за