stipendii

Македонија

Стипендии за студии во Романија за академската 2022/2023 година

А1он
Министерството за образование и наука информира дека Министерството за надворешни работи на Романија почна програма за стипендирање странски државјани за академската 2022/2023 година. Стипендиите се
Македонија

Доделени 135 стипендии од Фондацијата „Атанас Близнакоф“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје

А1он
По повод 120 годишнината од раѓањето на донаторот на Фондацијата „Атанас Близнакоф“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје денеска се доделени 135 стипендии
Македонија

Стипендии во рамки на Словачката национална програма за мобилност

А1он
Амбасадата на Словачката Република во Скопје известува за повик за апликации за стипендии во рамки на Словачката национална програма за мобилност (Slovak National Mobility Programme).
Македонија

Јапонската амбасада отвори повик, се доделуваат стипендии за студирање во земјата

А1он
Министерството за образование, култура, спорт, наука и технологија на Јапонија (МЕХТ) ги повикува потенцијалните кандидати од Република Северна Македонија да се пријават за Истражувачка студентска
Македонија

МОН: Стипендии од 3.500 денари за учениците во дуалните паралелки

А1он
Министерството за образование и наука (МОН) од наредната учебна година ќе ги зголеми стипендиите за учениците од средните стручни училишта. Обезбеден е фонд за 2.200
Регион

Луксембург нуди стипендии за магистерски студии на студенти од Балканот

А1он
Европскиот институт за јавна администрација (ЕИПА), со седиште во Луксембург, соопшти дека нуди стипендии за учество на Мастер по европски правни студии (МЕЛС Онлајн) 2021-2023
Македонија

Доцни исплатата на школарините за стипендистите, плаќаат родителите наместо државата

Кристијан Ландов
Државата повеќе од два месеци доцни со исплата на школарините за дел од студентите кои се стипендисти, тврди родител чие дете студира во земја која
Македонија

МОН го зголеми бројот на стипендии за ученици со попречености и средношколци од електротехничките училишта

А1он
Министерството за образование и наука информира дека на последната владина седница е донесена одлука со која се прошируваат квотите за доделување на неколку категории на
Македонија

Стипендии за 28 ученици со попреченост во Куманово, Липково и Старо Нагоричане

А1он
Дваесет и двајца ученици со попреченост, запишани во прво и второ одделение од Куманово, добија стипендии во рамки на проектот „Биди Ин, биди ИНклузивен, биди
Македонија

Студентите можат да го продолжат правото на стипендија до 30 октомври

А1он
Корисниците на правото на студентска стипендија остварено во некоја од изминатите академски години, кои ги исполнуваат договорните услови за негово продолжување, треба да достават документи