dszi

Македонија

ДСЗИ: Инспекторатот е отворен за сите информации од јавен карактер, да не се вознемирува јавноста со неточни информации

А1он
ДСЗИ ја известува јавноста дека при инспекциски надзор извршен на ден 25.07.2018 година во ПЗУ Поликлиника од специјалистичко -консултативна здравствена заштита „Промедика медикал центар„ -Скопје
Македонија

Не се објавуваат име и презиме, позитивните од денес со матичен број си ги преземаат решенијата за изолација од сајтот на ДСЗИ

Маја Илиевска-Пачемска
Позитивните пациенти на коронавирус и нивните контакти од денес можат да си ги преземат решенијата за изолација од сајтот на Државниот санитарен и здравствен инспекторат
Македонија

Бухова: Градоначалникот морал да се изолира, без или со симптоми-позитивен значи дека инфицира

А1он
За охридскиот градоначалник требало да важат истите правила како и за сите граѓани кога се тестираат, без произволни толкувања и претпоставки. Тој морал да се
Македонија

ДСЗИ: Заболените од Ковид-19 да не се лекуваат дома без документ од матичниот лекар

А1он
Државниот здравствен и санитарен инспекторат (ДСЗИ) со апел до граѓаните кои се позитивни на Ковид 19, да не прифаќаат лекување во домашни услови, ако за
Македонија

ДСЗИ: Нема санитарно-хигенски недостатоци кај модуларните болници

А1он
Не се констатирани никакви санитарно-хигенски недоследности кај модуларните болници се вели во извештајот по вонредниот инспекциски надзор што го направи Државниот санитарен и здравствен инспекторат
Македонија

Завршила обдукцијата на 33-годишната пациентка што почина откако и беше изваден миом од матката, извештај на крајот на месецов

Обдукцијата на 33 – годишната пациентка која почина откако од матката и бил изваден миом е завршена, а телото е предено на семејството кое обвини
Македонија

Инспекција во Гинекологија по смртта на 33-годишна пациентка, за која семејството вели дека ѝ било продупчено тенкото црево при шиење на матката

Маја Илиевска-Пачемска
Државниот санитарен и здравствен инспекторат ќе направи вонреден увид во Клиниката за гинекологија и акушерство – Скопје во Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ по смртта на
Македонија

Уште една дива гинеколошка ординација во Струга, два часа инспекторите се бореле да влезат внатре

Маја Илиевска-Пачемска
Државниот санитарен и здравствен инспекторат затвори уште една дива гинеколошка ординација во Струга во која работела докторка вработена во струшката општа болница. Полицијата и инспекторите
Македонија

Дисциплински постапки и суспендирани доктори во болницата во Битола, забрана за работа на странски државјани без лиценца

А1он
Болницата во Битола ќе добие забрана странци без лиценца да оперираат и да даваат услуги на пациентите, двајца доктори се суспендирани, а против деветмина се
Македонија

ДСЗИ нема забелешки за случајот со Клиниката за нефрлогија, за струшката болница поднесена иницијатива до ОЈО

А1он
Државниот санитарен и здравствен инспекторат комплетно постапи во случајот со Клиниката за нефрлогија и согласно законските прописии записниците на Комисијата за интерхоспитални инфекции нема забелешки.