plata

Македонија

Вработените во Пошта протестираат: Не знаеме кога ќе земеме плата, 2000 вработени ќе останеме на улица

Орце Костов
Вработените во сите подружници на Македонска пошта денеска организираат протест за да го изразат револтот и загриженоста за иднината на компанијата и за зачувување на
Македонија

Со плати под просечната, новинарите даруваа крв и го одбележаа Светскиот ден на медиумите – 3 мај

Орце Костов
Најголемиот број од новинарите во државава го одбележуваат Светскиот ден на медиумите – 3 Мај со плати под просечната, а алармираат и за небезбедни услови
Македонија

Вработените во Фондот за здравство најавија генерален штрајк ако не добијат по 2392 денари усогласување на плата

Орце Костов
Вработените во Фондот за здравствено осигурување започнаа со предупредувачки штрајк против Управниот одбор на ФЗО затоа што нивната точка на дневен ред за усогласување на
Македонија

Џафери: Владата има обврска да спроведува закони, затоа ги усогласивме коефициентите за плата

Орце Костов
Законите коишто се носат се обврска да се спроведуваат, а Владата има обврска да спроведува закони. Од таа причина, усогласување на коефициентите на лицата коишто
Економија

Синдикалната минимална кошница за март 58 998 денари, само за еден месец се зголеми за 1522 денари

Орце Костов
Вредноста на синдикалната минимална кошница за месец март 2024 година изнесува 58 998,00 денари, споредена со вредноста на синдикалната минимална кошница за месец февруари годинава
Економија

Отворена стечајна постапка за поранешно Фени: На работниците им должи 2,18 милиони евра за плати

Орце Костов
Во основниот суд Кавадарци отворена е стечајна постапка за „Еуроникел индустри“ или поранешно Фени Индустри, а за стечаен управник е назначен Ацо Петров од Скопје.
Економија

Бројот на вработени во ТИРЗ достигна 18.000, бруто платата надмина 60.000 денари

Орце Костов
Бројот на вработени во компаниите во ТИРЗ достигна 18.000 што е највисоката бројка досега. Ова е една од клучните резултати од работата на ТИРЗ за
Македонија

Битиќи: Ќе им ги зголемиме платите на судиите кога граѓаните нема да чекаат по шест години за своите предмети

Орце Костов
Усогласувањето на платите на вработените во јавниот сектор ќе биде во септември, а не во март, како што е договорено со Општиот колективен договор. Минималната