evrostat

Економија

Евростат: Од почетокот на година речиси двојно намален европскиот увоз на енергија од Русија

А1он
Пред нападот врз Украина Европска Унија увезувала помеѓу 26 и 7,6 отсто од вкупниот увоз на енергија од Русија, соопшти Евростат. Помеѓу првиот и вториот
Економија

Евростат: Инфлацијата во еврозоната во октомври околу 11 проценти

А1он
Годишната инфлација во еврозоната повторно се засили во октомври, достигнувајќи 10,7 отсто, ново највисоко ниво од воведувањето на еврото, покажаа проценките на Евростат, како одраз
Економија

Евростат: Инфлацијата во еврозоната во септември се забрза на 10 отсто

А1он
Инфлацијата во еврозоната се забрза во септември, достигнувајќи 10 отсто, што ново највисоко ниво од воведувањето на еврото, покажаа денеска најновите проценки на Евростат. Во
Економија

Евростат: Во 2021 година 95,4 милиони лица во ЕУ биле изложени на ризик од сиромаштија

А1он
Во 2021 година 95,4 милиони лица во Европската Унија, што претставува 21,7 проценти од населението, беа изложени на ризик од сиромаштија или социјална исклученост, соопшти
Економија

Инфлацијата во август достигна 9,1 отсто во земјите од еврозоната

А1он
Инфлацијата во европските земји кои го користат еврото достигна нов рекорд во август, од 9,1 отсто, поттикната од скокот на цените на енергијата предизвикан главно
Економија

Евростат: Албанија последна во Европа по приход и потрошувачка по глава на жител

А1он
Со 32 отсто од европскиот просек, Албанија останува последна во Европа по приход по глава на жител за 2021 година, покажуваат најновите податоци објавени од
Економија

Евростат: Инфлацијата во еврозоната достигна рекордни 7,5 проценти

А1он
Годишната стапка на инфлација во еврозоната достигна рекордни 7,5 отсто во април, соопшти Агенцијата за статистика на Еверопска Унија (Евростат). Највисоката стапка на инфлација во
Економија

Евростат: Европската економија нагло забави во четвртиот квартал од 2021 година

А1он
Економската активност во ЕУ и еврозоната нагло забави во четвртиот квартал од 2021 година, пред се, како одраз на слабеењето на повеќето водечки економии поради
Свет

Евростат: Инфлацијата во ЕУ и еврозоната во ноември на рекордно ниво

А1он
Годишната стапка на инфлација во ЕУ и во еврозоната во ноември повторно нагло порасна, достигнувајќи рекордни нивоа, поддржана од растот на цените на енергенсите, покажа