evrostat

Македонија

Над 7000 луѓе од Македонија во 2019 година добиле државјанство на ЕУ

А1он
Повеќе од 706.000 луѓе во текот на 2019 година добиле државјанство на некоја од земјите на ЕУ, а меѓу „новите Европејци“ приближно секој десетти потекнува
Регион

Евростат: Бугарија „лидер“ во ЕУ по криминал, насилство или вандализам

А1он
Бугарија има највисоко ниво на криминал, насилство или вандализам во цела Европска унија, покажа најновото истражување на Евростат, според кое 20,2 отсто од луѓето во
Економија

Меѓугодишната инфлација во еврозоната во февруари изнесува 0,9 отсто

А1он
Меѓугодишната инфлација во еврозоната во февруари 2021 година е стабилна и изнесува 0,9 проценти, иста како и во јануари, покажа денешната брза проценка на Статистичкиот
Економија

Евростат: Стапката на невработеност во еврозоната во август 8,1 отсто

А1он
Стапката на невработеност во еврозоната продолжи да расте во август, петти месец по ред, достигнувајќи ниво од 8,1 процент според сезонски прилагодените податоци, објави денеска
Економија

Евростат: Бугарија и Хрватска на последните места по потрошувачка и БДП по жител

А1он
Во 2019 година, Хрватска остана на претпоследното место меѓу земјите на Европската унија во однос на реалната индивидуална потрошувачка и БДП по глава на жител,
Македонија

За десет години вкупно 74 946 македонски граѓани земале државјанство во некоја од земјите во Европа

А1он
Во последите десет години вкупно 74 946 македонски граѓани земале државјанство во некоја од земјите во Европа. Омилени дестинации се Италија, Швајцарија и Германија, покажуваат