mortalitet

Македонија

Намален наталитетот, а зголемен морталитетот во третото тримесечје од 2021

А1он
Бројот на живородените деца во третото тримесечје од 2021 година, во споредба со истиот период од претходната година, е намален за 3.8 проценти и изнесува
Македонија

Македонија со црни рекорди според смртноста: Во првите шест месеци починале 4 илјади луѓе повеќе за разлика од 2019 и 2020

Мери Јордановска
За четири илјади лица е зголемена смртноста во земјава, во првите шест месеци од годинава, покажуваат последните податоци од Државниот завод за статистика. Доколку овие
Македонија

Во 2020 рекорден број починати во земјава: дневно умирале по 70 луѓе од кои 10 отсто од Ковид-19

Мери Јордановска
Бројката на починати лица минатата година се зголемила за 26 проценти во однос на 2019 година, покажуваат податоците од Државниот завод за статистика. Според статистиката,
Македонија

Намален бројот на родени, зголемен бројот на умрени

А1он
Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на живородените деца во второто тримесечје од 2018 година, во споредба со истиот период од претходната година,
Македонија

Негативен прираст во пет региони во Македонија, лани родени над 21 илјада деца

А1он
Во Република Македонија во минатата година бројот на живородени деца изнесува 21.754 од кои 59 проценти или 12.841 се во градските подрачја, а 41 процент
Македонија

ДЗС: Намален природниот прираст, 177 умрени повеќе од родени

А1он
Бројот на живородените деца во првото тримесечје од годинава споредено со истиот период лани е намален за 1.6 отсто и изнесува 5.255 живородени деца, покажуваат