mortalitet

Македонија

ДЗС: Намален природниот прираст, 177 умрени повеќе од родени

А1он
Бројот на живородените деца во првото тримесечје од годинава споредено со истиот период лани е намален за 1.6 отсто и изнесува 5.255 живородени деца, покажуваат
Македонија

Помалку родени и умрени во второто тромесечие

А1он
Во второто тримесечје од годинава во Македонија се регистрирани за 7,2 проценти помалку живородени деца во споредба во истиот период мината година, покажуваат податоците на
Македонија

Повеќе родени и умрени во градовите, подолговечни во селата

А1он
Во Македонија лани се евидентирани 13.536 живородени деца во градските средини или 58,8 проценти од вкупниот број. Во селските средини се регистрирани 9.466 живородени деца,
Македонија

Болестите на циркулаторниот систем и неоплазмите најчести причини за смрт

А1он
Во Република Македонија минатата година бројот на умрени лица е намален за 0,2 отсто и изнесува 20.421 лице, објави Државниот завод за статистика. Според објавените
Македонија

Помалку новородени, повеќе починати во првиот квартал

А1он
Во Македонија во првиот квартал годинава се евидентирани 5.340 живородени деца, што во однос на истиот квартал лани претставува намалување за 3,6 проценти, објави денеска
Македонија

Евростат: Во полошкиот и скопскиот зголемен, во источниот и пелагонискиот регион намален наталитет

А1он
Според денеска објавената регионална годишна книга за 2013 година на Европската канцеларија за статистика (Евростат), во скопскиот регион се раѓаат по 5,3 повеќе лица во