ДЗС: Намален природниот прираст, 177 умрени повеќе од родени

Од:

Бројот на живородените деца во првото тримесечје од годинава споредено со истиот период лани е намален за 1.6 отсто и изнесува 5.255 живородени деца, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Бројот на умрените лица во првото тримесечје од 2018 година бележи намалување од 11.4 отсто во споредба со истото тримесечје од 2017 година и изнесува 5.432 лицa, а од нив 22 се умрени доенчиња.

Податоците на ДСЗ покажуваат дека природниот прираст изнесува -177, што значи за толку лица е помал бројот на живородените деца од бројот на умрените лица.

Бројот на склучени бракови во ова тримесечје од годината е намален за 1.3 отсто во споредба со истиот период од 2017 година и изнесува 2.532 бракови. Во ова тримесечје се добиени 520 извештаи за разведени бракови.

Би можело да ве интересира

Угостителските услуги поскапи за 13,4 отсто во однос на лани

Горан Наумовски

Негативен природен прираст во првиот квартал од 2023 година

Ана Ололовска

Бугарите и Македонците живеат најкратко во регионот

Ана Ололовска

ДЗС: Намален бројот на доктори на науки и на магистри во 2022 во споредба со претходната година

Ана Ололовска

ОН: Македонците живеат во просек 75 години

Ана Ололовска

Комуналниот отпад по жител во 2020 година 68 килограми поголем од 2016

Ана Ололовска