natalitet

Регион

Србија за 30 години ќе има само 4,5 милиони жители, ако продолжат демографските трендови

А1он
Србија остана без 44.000 жители во 2020 година, не сметајќи ги оние кои заминале во странство, а доколку продолжат сегашните трендови, за 30 години во
Македонија

Тркалезна маса: Годинава сме меѓу првите земји во светот со најголемо намалување на новороденечката смртност

А1он
Продолжува намалувањето на процентот на смртност на предвремено родените бебиња на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство. Ако се земе предвид дека во 2016 година
Македонија

С. Македонија меѓу првите три земји во светот со најголем процентен пад на стапката на мртвородени деца

А1он
Северна Македонија е меѓу првите три земји во светот со најголем процентен пад на стапката на мртвородени деца (62) во периодот меѓу 2000 и 2019
Македонија

Просечна возраст на прворотките во ЕУ е 29,3 години, кај нас 26,9

А1он
Просечната возраст на жените во Европската унија кога го раѓале првото дете во 2018 година изнесувал 29,3 години. Најмлади родилки на прво дете има Бугарија
Македонија

Негативен природен прираст, за 10.6 отсто помалку новороденчиња во вториот квартал

А1он
Во вториот квартал годинава се евидентирани 4 693 живородени деца, или за 10,6 проценти помалку споредено со истиот период лани. Кај бројот на умрените лица