Намален наталитет и негативен природен прираст во четвртиот квартал од 2023 година

Од:

Бројот на живородените деца во земјава во четвртото тримесечје од 2023 година изнесува 4 185 и во споредба со истиот период од претходната година, е помал за 4.5 %, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Бројот на умрените лица во четвртиот квартал лани е 5 028 лицa, што е за 1.5 % помалку од 2023 година.

Природниот прираст е негативен – 843 лица, што значи за толку лица бројот на живородените деца е помал од бројот на умрените лица.

Во последното тримесечје од минатата година биле склучени 2 824 бракови, за 1.6 % повеќе во споредба со истиот период од
2022.

Во ова тримесечје добиени се 599 извештаи за разведени бракови.

Би можело да ве интересира

Негативен природен прираст во третиот квартал од годинава

Горан Наумовски

Природниот прираст во негатива од 711 лица во вториот квартал

Помалку починати во 2022, најмногу умрени во јануари, жените подлоговечни од мажите за 4,3 години

Ана Ололовска

Негативен природен прираст во првиот квартал од 2023 година

Ана Ололовска

Намален наталитетот, а зголемен морталитетот во третото тримесечје од 2021

Ана Ололовска

Природниот прираст негативен, бројот на склучени бракови зголемен за 140,8 отсто

А1он