ДЗС: Лани за 3,6 отсто зголемена смртноста во однос на 2018 година

Од:

Бројот на починати лица во земјава лани е зголемен за 3,6 проценти во однос на 2018 година и изнесува 20.446. Поголем број се од машки пол и тоа 10.616 или 51,9 отсто од вкупно починатите лица. Просечната возраст кај починатите од машки пол изнесува 71,6 години, односно 76,0 години кај лицата од женски пол или се бележи за 4,4 години повисока просечна возраст кај жените, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Бројот на починати доенчиња изнесува 112, a нивното учество во вкупниот број починати лица изнесува 0,5 отсто на 100 умрени лица.

Според овие податоци, најголем број смртни случаи 2.027 има во месец јануари.

Како и во минатите години, најголемо учество имаат лица починати од болести на циркулаторниот систем и тоа во 51,8 отсто случаи од вкупно починатите, па потоа се случаите кај кои како причина за смрт се јавуваат неоплазмите и тоа во 18,6 отсто, па со 4,6 отсто се застапени случаите кај кои причина за смрт се ендокрините, нутритивните и метаболичките болести, а случаите кај кои причина за смрт се болестите на респираторниот систем се застапени со 4.4 проценти од вкупно умрените.

Би можело да ве интересира

Негативен природен прираст во првиот квартал од 2023 година

Ана Ололовска

Намален наталитетот, а зголемен морталитетот во третото тримесечје од 2021

Ана Ололовска

Македонија со црни рекорди според смртноста: Во првите шест месеци починале 4 илјади луѓе повеќе за разлика од 2019 и 2020

Мери Јордановска

Природниот прираст негативен – лани 6 724 повеќе умрени од родени

Ана Ололовска

Во 2020 рекорден број починати во земјава: дневно умирале по 70 луѓе од кои 10 отсто од Ковид-19

Мери Јордановска

Лани смртноста зголемена за 26 отсто во однос на 2019 година, најмногу починати во ноември

Ана Ололовска