Во Македонија лани родени 21.946 деца, од нив 2.534 вонбрачни

Од:

Во Република Македонија во 2017 година се родени вкупнo 21.946 деца, од кои 21.754 живородени и 192 мртвородени. Бројот на живородените деца во 2017-та во споредба со претходната година, е намален за 5,4 проценти, соопшти Државниот завод за статистика.

Од вкупниот број живородени деца, 51,3 отсто се машки, а 48,7 женски.

Најголем број раѓања (1.953) се регистрирани во месец јули.

Според возраста на мајката, најголемо учество, односно 34,7 отсто се мајки на возраст од 25 до 29 години. Просечната возраст на мајката при вкупниот број раѓања е 28,9 години, а при првите раѓања 27,2 години.

Во 2017 година се регистрирани 20 живородени деца од мајки на возраст под 15 години.

Бројот на вонбрачните живородени деца изнесува 2.534 деца или 11,6 отсто од вкупниот број на живородените деца се вонбрачни.

Би можело да ве интересира

Негативен природен прираст во првиот квартал од 2023 година

Ана Ололовска

Намален наталитетот, а зголемен морталитетот во третото тримесечје од 2021

Ана Ололовска

Македонија со црни рекорди според смртноста: Во првите шест месеци починале 4 илјади луѓе повеќе за разлика од 2019 и 2020

Мери Јордановска

Природниот прираст негативен – лани 6 724 повеќе умрени од родени

Ана Ололовска

Во 2020 рекорден број починати во земјава: дневно умирале по 70 луѓе од кои 10 отсто од Ковид-19

Мери Јордановска

Лани смртноста зголемена за 26 отсто во однос на 2019 година, најмногу починати во ноември

Ана Ололовска