drazaven zavod za statistika

Македонија

Од земјава годишно се иселуваат 12 илјади луѓе, за пет децении Македонија ќе има 1,3 милиони жители

А1он
Сите седум проекции за населението во Република Северна Македонија до 2070 година на Државниот завод за статистика (ДЗС) упатуваат на намалување на вкупното население во
Економија

БДП зголемен за 2,2 отсто соопшти Статистика

А1он
Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, добиени од годишните сметки на деловните субјекти и други извори, бруто-домашниот производ во 2022 година изнесувал 803
Македонија

Истражување: Девет проценти од децата на возраст од 5 до 17 години имаат анксиозност

А1он
Околу девет проценти од децата на возраст од 2 до 17 години имаат функционални тешкотии во најмалку еден домен, според одговорите на нивните мајки/старатели. По
Македонија

Во третиот квартал природниот прираст негативен, починати се 23 доенчиња

А1он
Природниот прираст во земјава во третото тримесечје од годинава е негативен. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека бројот на живородените деца во третото
Македонија

Од срцеви болести лани починале шест пати повеќе луѓе отколку годинава од Ковид-19

Од Ковид-19, досега, според официјалната статистика на Министерството за здравство, починале 1.600 луѓе, што е за 6.6 пати помалку од бројката на лица кои починале
Македонија

Се набавуваат 5650 лаптопи за пописот, чинат над 3 милиони евра

Мери Јордановска
Државниот завод за статистика набавува 5650 лаптоп компјутери по цена од 650 евра за претстојниот попис во април 2021 година. Вкупната вредност на набавените лаптопи
Економија

Повисоки продажните цени на индустриските производи

А1он
Продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, во јануари годинава се повисоки за 2,2  проценти на месечно ниво и за 3,3 проценти на годишно
Економија

Продажните цени на индустриските производи повисоки на месечно, пониски на годишно ниво

А1он
Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар во јануари годинава се повисоки за 0,3 отсто на месечно ниво, а пониски за 0,8