izvoz

Економија

Зголемени увозот и извозот на земјоделски производи на ЕУ

А1он
Во август оваа година Европската Унија го достигнала своето највисоко ниво на трговски размени, во износ од 35 милијарди евра. И извозот и извозот на
Економија

Германскиот извоз се очекува да опадне во следната 2023 година

А1он
Германската трговска и индустриска комора (ДИХК) денеска излезе со проценка дека германскиот извоз најверојатно следната 2023 година ќе се намали за два отсто поради глобалното
Регион

Во продавниците низ Србија недостиг на млеко: Владата го забрани извозот и му ја ограничи цената

А1он
Владата на Србија на денешната седница донесе одлука за новата максимална малопродажна цена на млекото. Уредбата предвидува новата цена за литар долготрајно млеко со 2,8
Економија

Германија речиси го удвои извозот на оружје

А1он
Германскиот извоз на воена опрема силно порасна оваа година, поттикнат од испораките на оружје за Украина, објави Министерството за економија. Во шест месеци до 24
Економија

Бугарскиот извоз во 2021 година надмина 35 милијарди евра

А1он
Бугарскиот извоз во 2021 година ќе надмине 68 милијарди лева (35 милијарди евра), најави вршителот на должноста министер за економија и индустрија Никола Стојанов и
Регион

Српската Влада донесе одлука за изземање од забрана за извоз на прехранбени производи од органско порекло

А1он
Владата на Република Србија на денешната седница усвои дополнување на одлуката за привремена забрана за извоз на основни земјоделски и прехранбени производи значајни за населението,
Економија

Владата ја продолжи забраната за извоз на пченица и брашно

А1он
Владата на денешната 31 седница, го продолжи рокот на Одлуката за ограничување на извозот на одделни стоки донесена на 26-тата седница од 11 март, со
Економија

Владата го ограничи извозот на одделни житарици, брашно, сончоглед и сончогледови масла

А1он
Владата на Република Северна Македонија на својата 26-та седница донесе Одлука за ограничување на извозот на одделни стоки. Според оваа одлука се ограничува извозот на
Економија

Извоз од 6,8 милијарди долари од јануари до октомври годинава

А1он
Вкупната вредност на извозот на стоки од државава во периодот јануари-октомври годинава изнесува 6.816.423.000 долари и бележи пораст од 29 проценти на годишно ниво. Вредноста