mf

Економија

Бесими – Улман: Швајцарија, еден од најголемите развојни партнери на РС Македонија, се зајакнува економската соработка

А1он
Продлабочување на економската соработка помеѓу РС Македонија и Швајцарија како и имплементацијата на тековни проекти имплементирани од Министерството за финансии со финансиска поддршка на швајцарската
Економија

Средба на министерот Бесими со првиот човек на ММФ Кристалина Георгиева: ПЛЛ се доделува на земјите со добри економски политики

А1он
Добрите економски политики и економската стабилност ја квалификуваат Република Северна Македонија за користење на инструментот за претпазливост и ликвидност на ММФ, кој се доделува исклучително
Економија

Министерот Бесими на средби во Светска банка: Oдговор на влијанието од енергетската и ценовната криза, но и фокус кон натамошен долгорочен развој

А1он
На средбите со извршниот директор на Светска банка Кун Давидсе, потпретседателот на Светска банка Ана Бјерде, регионалниот директор за Западен Балкан Линда Ван Гелдер и
Економија

МФ: Се отвора финансискиот пазар за нови даватели на услуги, нови услуги, пониски трошоци и заштита на потрошувачите

А1он
Либерализација на финансискиот пазар со влез на нови даватели на платежни услуги, нови платежни услуги, како и намалување на надоместокот за трансакциите, се дел од
Економија

Средба на министерот за финансии со Мисија на СБ: Подготвуваме решенија за инвестиции на компаниите во зелена и дигитална трансформација

А1он
Министерството за финансии заедно со Светска Банка работи на воспоставување инвестициски фондови во земјава за поддршка на компании во сферата на зелената и дигитална трансформација.
Економија

МФ: Над 40 милиони евра поддршка за стопанството со бескаматни и поволни кредитни линии преку РБСМ, како дел од последниот пакет мерки

А1он
Бескаматни и поволни кредитни линии се ставаат на располагање на компаниите, за да се поддржат во време на енергетска криза, како дел од последниот пакет
Економија

Стратешките проекти и влез на инвестиции од ОАЕ теми на дводневните состаноци на Бесими со Фондот за развој на Абу Даби

А1он
Стратешките проекти кои се приоритетни за Владата на РС Македонија и кои имаат придонес во економскиот развој и можностите за нивно финансирање и унапредување на
Економија

МФ: „Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава

А1он
Агенцијата за кредитен рејтинг „Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава, ББ- со стабилен изглед. Стабилниот изглед, ги рефлектира очекувањата дека силните изгледи
Економија

Средба Бесими – Фрагогијанис: Со заеднички чекори ќе ја зајакнуваме економската соработка меѓу двете земји

А1он
РС Македонија и Грција со заеднички чекори ќе работат на унапредување на економската соработка и трговската размена, како и заштита на инвестициите. Ова е заклучокот
Економија

Бесими: Учеството на стопанските комори има важна улога во процесот на унапредување на економските односи меѓу двете држави

А1он
„Зајакнување на економската соработка, нови странски инвестиции во РС Македонија и Република Бугарија, но и интензивирање на изградбата на патниот и железничкиот коридор помеѓу двете