mf

Економија

(ВИДЕО) Ангеловска: Во моментов нема потреба од нов ребаланс, буџетот е скроен да одговори на кризата и евентуален дополнителен шок

А1он
Во моментов нема потреба од дополнителен ребаланс на Буџетот. Тој е скроен да одговори на кризата, во кој се вградени мерки за поддршка од трите
Економија

Ангеловска: Внимателност со какви било промени кај ДДВ, евентуални интервенции по детална анализа

А1он
Треба да бидеме внимателни со какви било промени кај Данокот на додадена вредност. Ако се носи каква било одлука за промена на овој данок како
Економија

Ангеловска: Приходите подобри од очекувањата, буџетот ликвиден, економијата се ревитализира

А1он
Реализацијата на вкупните приходи во буџетот е подобра од очекувањата. Во јуни таа е пониска за 9,6 отсто во однос на јуни минатата година, а
Економија

Ангеловска: Издадени над 100 илјади домашни платежни картички во вредност од девет милиони евра

А1он
Над 100.000 домашни платежни картички во вредност од девет милиони евра се издадени на граѓаните, објави министерката за финансии Нина Ангеловска на својот Фејсбук профил.
Економија

Mакедонските граѓани трошат над 10 милијарди денари на домашни производи за една година

А1он
Македонските граѓани трошат повеќе пари на странски производи, отколку на домашни. Од јули минатата година, до средината на овој месец, на домашни производи потрошиле 10,8
Економија

Преку милион граѓани опфатени со МСИП – Проектот за подобрување на општински услуги

А1он
Изминатава година преку 1.000.000 граѓани беа опфатени со МСИП – Проектот за подобрување на општински услуги. Со проектот се финансираат капитални инвестиции во општините со
Економија

Ангеловска: Проширена листата на продавници во кои ќе се плаќа со домашната платежна картичка

А1он
Се проширува листата на продавници во кои може да се плаќа со домашната платежна картичка. Новите дејности што беа додадени се: продавниците за текстил, обувки,
Економија

Сите кои останале без работа од 11 март до 30 април да поднесат барање за паричен надомест до 26 јуни

А1он
Сите кои останале без работа во периодот од 11 март до 30 април, без разлика дали потпишале спогодбен отказ или лична изјава, или добиле отказ
Економија

Ангеловска: Мерката ослободување од плаќање аконтации за самостојни вршители на дејност продолжува и во јуни и јули

А1он
Мерката ослободување од плаќање аконтации по основ на данок на добивка и данок на личен доход за самостојни вршители на дејност продолжува и во месеците