maticni knigi

Македонија

Доделени изводи на неевидентирани лица во матичната книга на родените

А1он
Со измените на Законот за матична евиденција ги решивме животните прашања на околу 526 човечки судбини, за кои досега е извршен упис во матичната книга
Македонија

Уставниот суд ги поништи изводите со графата националност

Орце Костов
Уставниот суд на денешната седница донесе одлука да го поништи Упатството за изменување и дополнување на упатството за начинот на водење, заштита и чување на
Македонија

Дескоска: Графата за националност во изводот не е законска, очекувам Уставен суд да го укине Упатството за матични книги

Орце Костов
Професорката по уставно право и политички систем, Рената Дескоска која е и поранешна министерка за правда, смета дека одлуката на Уставниот суд да го преиспитува
Македонија

Уставен суд ќе ја оценува уставноста на Упатството за водење на матични книги

А1он
Уставните судии денеска одлучија да се оформи предмет во кој ќе се води постапка за оценување на уставноста на „Упатството за изменување и дополнување на
Македонија

„Стани Бугарин за само 250 денари“: Во новиот извод ќе може да се впише и етничка припадност

Орце Костов
Измените во упатството за водење на матичните книги и документација според кои ќе има и графа за етничка припадност, ја засили кампањата на бугарските организации
Македонија

Штрајкот на вработените во Управата за матични книги останува во мирување

А1он
Штрајкот на вработените во УВМК останува во мирување. На денешната средба на раководството на УВМК со Независниот синдикат и претставник од Владата договорено е до
Македонија

Реакција на Министерството за правда за штрајкот на Независниот синдикат на Управата за водење на матични книги

А1он
Министерството за правда е запознато со барањата на Независниот синдикат на Управата за водење на матични книги. Остварена е средба на 19 април 2022 година
Македонија

ВИДЕО: Изводите од матичните книги заминуваат во историјата, ќе ги замени една потврда од Централниот регистар на население

Целосна дигитализација на водењето на матичните книги, најави вицепремиерот Љупчо Николовски како дел од Антикорупцискиот план на Владата. Тој рече дека граѓаните во иднина нема
Македонија

Вработените во Управата за матично не земаат плата откако останаа без директор, од Владата ветуваат наскоро решение

А1он
Повеќе од петстотини вработените во Управата за водење матични книги не земаат плата, а постои опасност од застој во работата за издавање документи за граѓаните
Македонија

Пријавување новороденчиња во Скопје на едно место, изводот за пет дена

А1он
Од денеска раѓање на новороденче на територијата на Скопје ќе се пријавува само во скопското подрачно одделение на Управата за водење матични книги (поранешна Комерцијална