ВИДЕО: Изводите од матичните книги заминуваат во историјата, ќе ги замени една потврда од Централниот регистар на население

Од:

Целосна дигитализација на водењето на матичните книги, најави вицепремиерот Љупчо Николовски како дел од Антикорупцискиот план на Владата.

Тој рече дека граѓаните во иднина нема да чекаат во редови пред шалтерите за да добијат извод од матичните книги на родени, венчани и починати, туку тоа сите тие потврди ќе бидат заменети со само еден извод од Централниот регистар на население.

„Ова ќе се постигне преку измена на десетина соодветни закони во наредниот период“, најави Николовски.

Тој освен оваа мерка, презентираше и низа други кои се очекува да ја намалат корупцијата во државава.

„Анализите покажаа дека подигање на нивото на дигитализација и намалувањето на човечкиот фактор имаат голема улога во намалување на корупцијата“, рече Николовски.

Би можело да ве интересира

Николовски: Владата и студените се на иста страна, заеднички градиме меѓусебна доверба и систем за борба против корупцијата

Жарко Настоски

Николовски за смртта на овчарот од кратовско: Сите сме надлежни кога е во прашање човечки живот

Жарко Настоски

Николовски: Нема недопирливи во борбата против корупцијата

Жарко Настоски

Како Како Љупчо Путерот и Рашковски за еден одмор трошат пари колку еден стан прашува ВМРО-ДПМНЕ

ВМРО-ДПМНЕ: Обвинителството молчи за шверцот на пет камиони со тутун на фирма на пријател на Љупчо Николовски

Жарко Настоски

Со системот на е-даноци нема да има човечки фактор при собирање на данокот, вели вицепремиерот Николовски