fzom

Македонија

Дончев: Граѓаните ќе имаат придобивки од укинувањето на квотите за лекови на рецепт

А1он
Укинувањето на квотите за лекови на рецепт ќе почне од 1 октомври годинава. Од тогаш ќе почне спроведувањето на нулта фазата, во која при препишување
Македонија

Од октомври лекови на товар на Фондот само со рецепт и лична карта или пасош

А1он
Осигурените лица од 1 октомври годинава ќе можат да ги подигнуваат лековите во аптека само врз основа на рецепт и документ за лична идентификација, односно
Македонија

Дончев: ФЗОРСМ подготвен за значително зголемување на капитацијата во примарното здравство

А1он
Фондот за здравствено осигурување (ФЗОРСМ) е подготвен да направи поголемо покачување на вредноста на капитацискиот бод во примарното здравство за да подобри функционирањето на матичните
Македонија

Овозможени дијагностички генетски анализи на наследни болести на сметка на ФЗОМ

А1он
Министерството за здравство соопшти дека со Фондот за здравствено осигурување на Македонија овозможиле анализите за молекуларна дијагностика на наследни болести да бидат опфатени во листата
Македонија

ФЗОМ: Зголемување на квотите на лекови за февруари поради морбилите и грипот

А1он
Фондот за здравствено осигурување на Македонија донесе одлука за линеарно зголемување на квотите за дополнителни 12.000 денари за секоја здравствена установа – аптека, освен за
Македонија

ФЗОМ: Лицата со повисоки приходи наместо досегашната основица од 100 отсто ќе плаќаат придонес за здравствено осигурување на пониска основица

А1он
Фондот за здравствено осигурување на Македонија соопшти дека и годинава продолжува автоматската пререгистрација на лицата со ниски и повисоки примања, со цел да имаат континуитет
Македонија

ФЗОМ: Нова распределба на квотите на аптеките

А1он
Фондот за здравствено осигурување утврди нова распределба на квотите за лекови за аптеките со кои Фондот има склучен договор. Новата распределба стапува на сила од
Македонија

Дончев: Ќе има нов начин на функционирање на системот на квотите за лекови

А1он
Реформите кои Фондот за здравствено осигурување на Македонија (ФЗОМ) планира да ги спроведе од 1 јануари и новиот начин на функционирање на системот на квотите
Македонија

(ВИДЕО) Андоновска: Дончев да се засрами од договорите кои им ги нуди на матичните стоматолози и доктори

А1он
„Владата предводена од СДСМ и Зоран Заев секој ден се повеќе го уништува здравство. Ги лажеа и ги лажат, граѓаните и здравствените работници. Дека никој