ВИДЕО: Се зголемува капитацискиот бод на сите матични лекари од општа пракса, гинекологија и стоматологија

Од:

За осум денари се зголемува вредноста на капитацискиот бод на сите матични лекари од општа пракса, гинекологија и стоматологија, беше истакнато на прес-конференција во Владата на премиерот Зоран Заев, министерот за здравство Венко Филипче и директорите на Фондот за здравствено осигурување Ден Дончев и Орхан Рамадани.

Заев рече дека за ова зголемување на капитацискиот бод се обезбедени 465 милиони денари од Буџетот, пари на граѓаните кои сега се враќаат кај нив како поддршка на работата на матичните лекари за помотивирани здравствени услуги и појасни дека станува збор за 18 проценти зголемување на капитацијата.

Тој посочи дека го зголемуваат и надоместокот за приватните специјалисти кои имаат договор со Фондот и од сега натаму, надоместокот на приватните специјалисти стоматолози по протетика и орална хирургија, наместо сегашните 90.000 денари ќе добиваат 103.000 денари месечно или приближно 15 проценти зголемување.

– Висината на надоместокот на приватните специјалисти ортодонти од 97.000 денари се зголемува на 111.000 денари месечно или приближно 15 проценти. Тоа значи дека тие ќе имаат можност на граѓаните да им понудат поширок спектар услуги и да го зголемат бројот на пациенти кои имаат потреба од овој тип здравствени интервенции. Има зголемување на надоместокот за сите останати приватни специјалисти од другите дејности кои имаат договор со Фондот кое изнесува 15 проценти. За овие зголемувања за специјалистичко – консултативната здравствена заштита за приватните здравствени установи се обезбедени 62,5 милиони денари, рече Заев.

Целта на реформите во примарната здравствена заштита за 2020 година, потенцира, е да се воведе модел на на нејзино плаќање, кој ќе придонесе кон обезбедување сеопфатна примарна здравствена заштита од страна на здравствените работници на примарно ниво, како и да се подобри квалитетот на примарната здравствена грижа.

Според премиерот, оваа стимулација со повисока вредност на капитацијата ќе мотивира поголем број лекари од општа пракса да специјализираат семејна медицина, а прошитувањето на поголем број услуги од страна на медицинските сестри очекуваме да поттикне вработување на трет член или четврти член во тимовите на матичните лекари.

Во врска со укинувањето на квотите за лекови од 1 октомври, рече дека овој месец граѓаните можеа да се уверат, има достапни лекови во текот на целиот месец.

– Со овие, како и со сите други мерки што ќе следуваат Владата останува посветена на изградба на достапен, квалитетен и долгорочно-финансиски одржлив систем на здравствена заштита со посебна грижа за достоинствена здравствена професија со граѓаните во центарот на здравствениот систем, додаде Заев.

Во врска со зголемувањето на капитацискиот бод, министерот Филипче рече дека станува збор за мерка во рамките на реформата, која не значи само зголемување на сумата на средства која лекарите ја земаат, туку поголем број услуги како и превентивни мерки кои ќе ги почувствуваат пациентите, како и мерки кои ќе го олеснат водењето на хроничните болести за кои во добар дел пациентите досега беа упатувани во болниците.

– Ќе има точно одредени дијагностички сродни групи врз основа на кои матичните лекари ќе бидат обврзани да повикаат пациенти согласно ризик факторите и возраста со цел да направат прегледи и рано да се откријат болести кои потоа многу успешно ќе можат да се лекуваат. Матичните лекари за прегледите ќе направат електронски запис. Ќе им биде дозволено на матичните лекари да препишуваат терапија за која досега пациентите беа упатувани во болниците и беа барани соодветни печати и напатствија од специјалисти. Продолжуваме со зголемувањето на платите на лекарите со цел да се постигне нашето ветување од 100.000 денари за лекар специјалист, додаде Филипче.

Директорот на Фондот, Дончев во врска со зголемувањето на капитацискиот бод рече дека целта е подобрување на техничките капацитети на матичните лекари во примарното здравство и нивна поголема ефикасност, а осигурениците ќе добијат квалитетна здравствена услуга уште во ординацијата, со што ќе се намали потребата за натамошно упатување. Посочи дека со тоа ќе се растоварат лекарите и здравствениот систем на секундарно и терциерно ниво, се поттикнува превентивата во примарната здравствена заштита, се олеснува и административната работа во примарната здравствена установа…

– Фондот донесе одлука од 1 ноември да се зголеми и надоместокот за аптеките со кои имаат склучено договор за издавање лекови на рецепт на товар на Фондот од 16 проценти на 18 проценти додека надоместокот за скапите лекови ќе изнесува 180 денари по рецепт. Оваа мерка комбинирана со неодамнешното укинување на квотите на аптеките ќе придонесат за уште поефикасно, квалитетно и непрекинато издавање лекови на рецепт кои се на товар на Фондот, додаде Дончев.

Би можело да ве интересира

Доктор на науки отпуштена од Здравство: „Новиот министер, штом влезе во кабинетот, ме избрка без причина“

Орце Костов

МЗ: Нема зголемување на цените на лековите од позитивната листа

Ана Ололовска

За Ковачевски, директорката на ФЗО била добар избор затоа што решила хакерски напад за само 14 дена

Орце Костов

Системите на Фондот за здравство во наредните денови ќе се враќаат во функција

Ана Ололовска

ФЗО: При кибер-нападот нема излевање на податоците надвор од базите на институцијата

Ана Ололовска

Сали: Обезбедени дополнителни 140 милиони денари за лекот „трикафта“

Ана Ололовска