esm

Економија

Ковачевски: АД ЕСМ е гарант и стабилизатор на цената на електричната енергија, објавуваме меѓународен повик за набавка на јаглен

А1он
Со нашиот план за ископ на јаглен и производство на електрична енергија, ние имаме стабилно производство и ги задоволуваме потребите на универзалниот снабдувач ЕВН Хоум
Економија

АД ЕСМ долгорочно ќе изгради 1000 MW фотонапонски електрани

А1он
АД ЕСМ долгорочно ќе изгради 1000 MW фотонапонски електрани како клучен дел од планот за енергетска трансформација, односно префрлање на производството на електрична енергија кон
Економија

АД ЕСМ потпиша договор за реализација на проектот Топлификација на Битола, Новаци и Могила

А1он
Премиерот Зоран Заев објави дека АД ЕСМ потпиша договор за реализација на проектот Топлификација на Битола, Новаци и Могила, кој во првата фаза чини 27
Македонија

Дебранец узурпирал земјиште во сопственост на ЕСМ

А1он
Дебарското одделение за внатрешни работи поднесе кривична пријава против жител на Дебар поради узурпација на земјиште покрај Дебарско Езеро. -Поради постоење основи на сомнение за
Економија

ЕСМ: С. Македонија стана член на ППЦА и се обврза да го напушти производството на струја од јаглен до 2030 година

А1он
Земјава стана член на ППЦА Алијансата (Powering Past Coal Alliance) за време на Лондонската недела за климатски акции и заедно со Шпанија се обврзаа да
Економија

Ковачевски: Нови 350 милиони евра инвестиции на АД ЕСМ во енергетиката и екологијата во Битола и регионот

А1он
АД ЕСМ за Битола и регионот најави три нови проекти – изградба на гасна електрана, фотонапонски електрани и топлификација за градот Битола, инвестиции со вкупна
Економија

Девет компании се во трка за инвестирање во „Чебрен“, ЕСМ ќе учествува со 30%

А1он
„Електрани на Северна Македонија со повеќе од 30% ќе учествуваат во инвестицијата во ‘Чебрен’, која се очекува да биде регионална батерија“ најави премиерот Зоран Заев
Македонија

Институциите се собраа на состанок за подобрување на нивото на Тиквешкото Езеро

А1он
На иницијатива на АД Електрани на Северна Македонија (ЕСМ) денеска во Кавадарци се одржа меѓуинституционален состанок во хидроелектраната Тиквеш во врска со актуелни прашања поврзани
Економија

ЕЗ: АД ЕСМ самоиницијативно ќе си пресметува цена на јаглерод како подготовка до задолжителното законодавство

А1он
АД ЕСМ соопшти дека ја известило Енергетската заедница дека ќе почне со внатрешно пресметување на „цена на јаглерод“, како подготовка на компанијата до воведувањето на
Економија

Ковачевски: Очекуваме во наредните два до три месеци да ја докомплетираме постапката за изградба на топловодната мрежа во Битола

А1он
Постапката за изградба на топловодната мрежа од РЕК „Битола“ до градот Битола е во процедура. Во изминатата година заврши тендерската постапка, а на 18 јануари