depoziti

Економија

Годишен раст од 5,1 отсто на вкупната кредитна поддршка, од 8,7 отсто на вкупните депозити

А1он
Во декември 2023 година вкупните кредити бележат месечен раст од 1,3 проценти, како резултат на зголеменото кредитирање на двата сектора, со поголем придонес на корпоративниот.
Економија

Во септември годишен раст од 8,9% на вкупните депозити и 5,8% на кредитите

А1он
Вкупните депозити во септември, на годишно ниво, се зголемени за 8,9%, како резултат на зголемувањето на депозитите на двата сектора, со малку поголем придонес на
Економија

Народна банка: Просечните камати на депозитите во јули 1,50%, на кредитите 5,49%

Орце Костов
Месечно зголемување на просечната каматна стапка на вкупните депозити, при што во јули таа изнесува 1,50%. Просечната каматна стапка на вкупните кредити исто така бележи
Економија

Фирмите ги зголемиле заштедите во банка, граѓаните користеле повеќе кредити: НБРМ го објави монетарниот извештај

Орце Костов
Пласманот на кредитите на годишна основа е зголемен за 5,8 проценти, информираат од Народна банка на Република Северна Македонија. Во јули 2023 година, кај паричната
Економија

Во октомври пораснале кредитите и депозитите во банките

А1он
Народната банка соошти дека на годишна основа, вкупните депозити забележаа раст од 5,5 отсто, при раст на депозитите и на домаќинствата и на компаниите. Вкупните
Економија

Народна банка: раст на депозитите и на кредитирањето во септември

А1он
Во септември годинава е регистриран раст на вкупните депозити во банките, како и на кредитирањето на граѓаните и на компаниите, соопшти Народната банка. Вкупните депозити
Економија

Почнува процедурата за обесштетување на граѓаните што имаа депозити во Еуростандард банка

А1он
Фондот за осигурување на депозити соопшти дека граѓаните кои имаа депозити во Еуростандард банка, на која вчера Народната банка ѝ ја одзеде лиценцата за работа,
Економија

Раст на кредитите и депозитите во јуни и на месечно и на годишно ниво

А1он
Во јуни годинава вкупните депозити и кредитите забележуваат раст. Податоците на Народната банка покажуваат дека вкупните депозити продолжија да растат на месечна основа, што се
Економија

Раст на депозитите и кредитите во првиот квартал годинава

А1он
Растот на депозитите и на кредитите на крајот на првиот квартал годинава останува солиден. Податоците на Народната банка покажуваат годишна стапка на раст на депозтитите