banki

Економија

Нов удар по џебот на граѓаните: Банките ги зголемуваат провизиите за подигнување готовина и за кредитни картички

Орце Костов
Речиси сите деловни банки извршија корекции на надоместоците за водење трансакциски сметки и подигнување готовина од шалтер и од банкомати, а Народната банка ја покачи
Економија

Асоцијација на банки: Не може за пропаѓањето на една банка да се обвини цел банкарски сектор

Орце Костов
Македонската Банкарска Асоцијација, во името на сите свои членки – банките, штедилниците, Клириншката куќа и Македонското кредитно биро изрази најoстар протест и отфрлање на сите
Економија

МБА: Банките располагаат со доволно девизна готовина и девизи за задоволување на сите потребите на граѓаните

А1он
Менувачките работи кај банките се одвиваат непречено, а банките располагаат со доволно девизна готовина и девизи за задоволување на сите потребите на граѓаните, информираат од
Свет

Виза и Мастеркард ги блокираа картичките на санкциониарните руски банки

А1он
Меѓународните платежни системи Виза и Мастеркард ги блокираа картичките издадени од руски банки и нивните подружници, кои се на списокот со санкции. „Виза веќе почна
Економија

Депозитите растат и во услови на криза, шалтерите и експозитурите ќе останат уште долго време

А1он
Депозитите бележат раст и во услови на пандемија, а банкарскиот сектор е ликвиден. Иако банките и штедилниците ги следат трендовите на дигитализација, уште долги години
Регион

Депозитите во бугарските банки достигнуваат 100 милијарди лева

А1он
Депозитите на компаниите и домаќинствата во бугарските банки достигнуваат речиси 100 милијарди левови, соопшти Бугарската народна банка. Тие прецизираат дека вкупната вредност на депозитите во
Економија

Во банки и штедилници ќе може и со пасош и потврда од МВР дека е поднесено барање за лична карта

А1он
Согласно со мислењето добиено од Управата за финансиско разузнавање, а со заложби за изнаоѓање решение и од страна на Народната банка, надминат е проблемот во
Економија

Шпаркасе Банка Македонија и Охридска банка споени во една банка

А1он
Објавени првите придобивки за клиентите на интегрираната Шпаркасе Банка Македонија  Со упис на статусната промена – присоединување, и официјално заврши процесот на присоединување на Охридска
Економија

Картиците ќе бидат минато: Доволно е само да се застане пред банкоматите

А1он
Поради пандемијата на коронавирусот, банките забележаа значителен пад на побарувачката за готовина – во просек 20 проценти. Во Германија, некои поради тоа исклучија дел од
Економија

НБ-МБА: Банкарскиот сектор е јавно добро од интерес на целото општество и тука нема мето за шпекулации

А1он
Банкарскиот сектор во годините досега и денес го претставува најздравиот дел на македонската економија и со тоа претставува јавно добро од интерес за целото општество.