krediti

Економија

Годишен раст на зелените кредити од 26 отсто во првиот квартал од 2024 година

А1он
Народната банка ги објави податоците за „зелените кредити“ за првиот квартал од 2024 година, каде што се забележува годишен раст од 26,37%. Во споредба со
Економија

Кредитите кај нас нема наскоро да поевтинат: Има само тренд на привремено стабилизирање на поскапувања, сметаат од НБРМ

Орце Костов
Централните банки во земјите во Европа и во светот во последните година и половина ја скротуваа инфлацијата со зголемување на основните каматни стапки, што предизвика
Економија

Во септември годишен раст од 8,9% на вкупните депозити и 5,8% на кредитите

А1он
Вкупните депозити во септември, на годишно ниво, се зголемени за 8,9%, како резултат на зголемувањето на депозитите на двата сектора, со малку поголем придонес на
Економија

Tigo Multi – Осигурете си финансиска сигурност со -50% попуст на каматата!

А1он
Финансиското друштво Тиго ја покажува својата посветеност кон клиентите со новата промотивна понуда – “Tigo Multi” со неверојатни до 50% попуст на каматата за целиот
Економија

Народна банка: Просечните камати на депозитите во јули 1,50%, на кредитите 5,49%

Орце Костов
Месечно зголемување на просечната каматна стапка на вкупните депозити, при што во јули таа изнесува 1,50%. Просечната каматна стапка на вкупните кредити исто така бележи
Економија

Фирмите ги зголемиле заштедите во банка, граѓаните користеле повеќе кредити: НБРМ го објави монетарниот извештај

Орце Костов
Пласманот на кредитите на годишна основа е зголемен за 5,8 проценти, информираат од Народна банка на Република Северна Македонија. Во јули 2023 година, кај паричната
Економија

АНАЛИЗА : Банките ги заострија кредитните услови – фирмите и граѓаните „воздржани“ од нови задолжувања !

А1он
Дури 80% од менаџерите на големите банки оценуваат дека висината на каматата на кредитите е еден од условите кои се променил при одобрување на кредити
Економија

Зголемени цени на становите, поголема побарувачка за станбени кредити и повеќе издадени одобренија за градба – извештај на Народната банка

А1он
Обемот на трансакции со недвижности во 2021 година значително го надмина претпандемичното ниво, а растот на цените на становите забрза и е над долгорочниот просек
Економија

НБРМ: Раст на потрошувачките и станбените кредити, пад на автомобилските

Орце Костов
Во јули 2022 година, според намената на кредитите одобрени на физичките лица, кај најзастапените категории ̶ потрошувачките и станбените кредити, е забележан раст од 0,4%
Економија

Да не се брза со рефинансирање, промени ќе има само кај новите кредити во променливата стапка

Орце Костов
Новото зголемување на основната каматна стапка, трето по ред за три месеци, ги исплаши граѓаните дека цените на кредитите ќе растат, па некои во очекување