Раст на кредитите и депозитите во јуни и на месечно и на годишно ниво

Од:

Во јуни годинава вкупните депозити и кредитите забележуваат раст. Податоците на Народната банка покажуваат дека вкупните депозити продолжија да растат на месечна основа, што се должи на растот на депозитите на двата сектора, со малку поизразен придонес на корпоративниот сектор.

Годишната стапка на раст, според објавените податоци, изнесува 8,4 отсто, при поголем раст на депозитите на домаќинствата.

Вкупните кредити, исто така, продолжија да растат на месечна основа, со нешто поизразено учество на корпоративниот сектор. Годишниот раст на вкупните кредити изнесува 6,6 отсто и се должи на зголеменото кредитирање на двата сектора, со поголем придонес на секторот „домаќинства“.

Во соопштението наведуваат дека со исклучување на ефектот од преносот на сомнителните и спорните побарувања од билансна во вонбилансна евиденција, согласно со регулаторните промени според одлуката на Народната банка, кај вкупните кредити е забележан раст од 7,9 отсто, на годишно ниво.

Депозитите на годишна основа, депозитите на корпоративниот сектор и на секторот „домаќинства“ се зголемени за 11,2 отсто, односно 8,7 отсто.

Кредитите на годишна основа, кредитирањето на корпоративниот сектор бележи раст од 4,6 отсто, додека вкупните кредити на домаќинствата забележаа годишен раст од 8,8 отсто.

Со исклучување на ефектот од преносот на сомнителните и спорните побарувања од билансна во вонбилансна евиденција, согласно со регулаторните промени според одлуката на Народната банка, на годишно ниво, кај кредитите на корпоративниот сектор е забележан раст од 6,4 отсто, а кај кредитите на секторот „домаќинства“ од 9,6 отсто.

Би можело да ве интересира

Анкета на Народната банка: Довербата во домашниот финансиски систем е висока

Ана Ололовска

НБ: Одлуката за укинување на дозволата на Еуростандард банка е заради неисполнување минимални законски услови за работа

Ана Ололовска

ЕБОР работи со повеќе македонски банки за нови кредити за домашните фирми

А1он

НБРМ: Поумерени негативни ефекти од здравствената криза врз економската активност во третиот квартал

Ана Ололовска

Граѓаните кои сакаат ново одложување на отплатата на кредитите треба да се обратат во своите банки

А1он

Ангеловска-Бежоска на гувернерски состанок на БИС: Да се работи на натамошно јакнење на сајбер-безбедноста на финансискиот сектор

Ана Ололовска