kamatna stapka

Економија

Просечната каматна стапка на вкупните кредити во јануари зголемена, кај депозитите намалување на месечно ниво

А1он
Просечната каматна стапка на вкупните кредити во јануари изнесува 5,55 проценти и е зголемена за 0,08 процентни поени на месечна и 0,57 процентни поени на
Економија

Намалување на каматите на кредитите, регистрира Народна банка

Орце Костов
Според податоците од последниот извештај на Народната банка има зголемување на просечната каматна стапка на вкупните депозити, при што во ноември таа изнесува 1,74%. „Просечната
Економија

Нема да се намалат каматните стапки: Има ризици и покрај забавувањето на инфлацијата, сметаат од НБРМ

Орце Костов
На редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка беше одлучено каматните стапки да останат непроменети, во услови на значително забавување на
Економија

Кредитите кај нас нема наскоро да поевтинат: Има само тренд на привремено стабилизирање на поскапувања, сметаат од НБРМ

Орце Костов
Централните банки во земјите во Европа и во светот во последните година и половина ја скротуваа инфлацијата со зголемување на основните каматни стапки, што предизвика
Економија

Народна банка: Просечните камати на депозитите во јули 1,50%, на кредитите 5,49%

Орце Костов
Месечно зголемување на просечната каматна стапка на вкупните депозити, при што во јули таа изнесува 1,50%. Просечната каматна стапка на вкупните кредити исто така бележи
Економија

Народна Банка повторно ја зголеми каматната стапка, инфлацијата се уште над историско ниво

Орце Костов
На седницата на Комитетот за оперативна монетарна политика при НБРМ е одлучено каматната стапка на благајничките записи да се зголеми за 0,15 п.п. до нивото
Економија

Народна банка ја зголеми каматната стапка до ниво од 6 отсто, инфлацијата за мај е 11,3%

Орце Костов
На 20 јуни 2023 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на која беа разгледани најновите податоци и
Економија

Државата најде начин како да дојде до заштедите на граѓаните: Ќе им се нудат обврзници со повисока камата отколку во банка

Орце Костов
На големо се промовира новата граѓанска обврзница која министерството за финансии ќе ја издава почнувајќи од јуни со минимален износ од 10.000 денари и рочност
Економија

Народната банка ја зголеми каматната стапка: Инфлацијата во февруари е 16,7 проценти

Орце Костов
Народната банка продолжува со затегнување на монетарната политика откако Комитетот за оперативна монетарна политика донесе одлука каматната стапка на благајничките записи да се зголеми за