nbrm

Економија

Народната банка ја зголеми каматната стапка: Инфлацијата во февруари е 16,7 проценти

Орце Костов
Народната банка продолжува со затегнување на монетарната политика откако Комитетот за оперативна монетарна политика донесе одлука каматната стапка на благајничките записи да се зголеми за
Економија

Народна банка: Банкарскиот сектор е стабилен, пропаѓањето на СВБ нема директни ефекти

А1он
Пропаѓањето на американската Банка на Силиконската долина (СВБ) нема никакви директни последици за нашиот банкарски систем, имајќи ја предвид малата изложеност кон нерезидентите, но и
Економија

Граѓаните ќе може да ги плаќаат сметките за струја и вода во супермаркет

Орце Костов
Освен штедилници и банки, и продавници и супермаркети ќе можат да даваат платежни услуги според новиот Закон за платежни услуги и платни системи кој го
Економија

НБРМ ја затега монетарната политика: каматните стапки зголемени за 0,5 процентни поени

А1он
Народната банка (НБ) ги зголеми каматните стапки за дополнителни 0,5 проценти поени (п.п.). Ова е одлучено на редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика
Видео Економија

ВИДЕО: Петденарката со северна кафематите не ја препознаваат

Орце Костов
Новите монети на кои е испишана додавката северна не ги прифаќаат автоматите за кафе и автоматите за плаќање на самоуслужните сервиси за миење автомобили. Без
Македонија

Закана за бомба и во Народна банка, евакуирани вработените

Маја Илиевска-Пачемска
По дојавите за бомби во девет скопски средни училишта, утрово во МВР била пријавена закана за бомба и во Народна банка. „Денеска, околу 10.10 часот
Економија

ММФ со Извештај за аранжманот ПЛЛ – високи оцени за монетарната политика, финансискиот сектор и банкарската супервизија

А1он
Во најновиот извештај на ММФ во врска со одобрувањето средства од Инструментот за претпазливост и ликвидност објавен на 28.11.2022 година се наведува дека Народната банка
Економија

Народна банка: Новини во платежната сфера од 1 јануари-Советот на НБ донесе 12 подзаконски акти

А1он
Народната банка ги усвои подзаконските акти кои овозможуваат ефикасна примена на новините во платежната сфера Советот на Народната банка усвои сет подзаконски акти со кои
Економија

Крстевска: Разликата меѓу нашата инфлација и ЕУ инфлацијата е одраз на домашни структурни фактори

А1он
Глобален шок ги погодува сите економии, но домашните структурни фактори во секоја од економиите диктираат за интензитетот на инфлацијата“ потенцира главниот економист Крстевска, додавајќи „Увозната
Економија

Нов удар по џебот на граѓаните: Банките ги зголемуваат провизиите за подигнување готовина и за кредитни картички

Орце Костов
Речиси сите деловни банки извршија корекции на надоместоците за водење трансакциски сметки и подигнување готовина од шалтер и од банкомати, а Народната банка ја покачи