nb

Економија

Средба Ангеловска-Бежоска – Гир: Народната банка презема соодветни мерки за справување со инфлацијата

А1он
Во рамките на институционалната соработка, амбасадорот Дејвид Гир, шеф на Делегацијата на ЕУ, Мари-Мадлен Канелопулу, шефица на Економскиот оддел при Делегацијата на ЕУ и Алесандро
Економија

Ангеловска-Бежоска: Одржувањето на ценовната стабилност е од суштинско значење за одржување на макроекономската стабилност и одржлив економски раст

А1он
По една декада од ниска инфлација, од минатата година во глобални рамки постои тренд на значително забрзување на инфлацијата. Најнапред пандемијата, а оваа година и
Економија

Одржана седница на Советот на Народната банка и редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика

А1он
Промени во инструментот за задолжителна резерва заради поддршка на финансирањето на домашното производство на електрична енергија од обновливи извори Основната каматна стапка зголемена за 0,5
Економија

Ангеловска-Бежоска ‒ Милер: Мерките на Народната банка се наменети за задржување на макроекономската стабилност

А1он
И покрај предизвиците коишто ги донесе војната во Украина за глобалната и домашната економија, макроекономската и финансиската стабилност во земјава се задржаа. Ова беше заклучено
Економија

Народната банка – домаќин на јавна дебата за мерливоста на вредностите

А1он
Во рамки на одбележувањето на 30-годишнината на македонската монетарна самостојност и воведувањето на денарот како национално платежно средство, Народната банка е домаќин на дебата –
Економија

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците

А1он
Намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити на годишна основa, при што во јули таа изнесува 4,33%, известува Народна банка. Просечната каматна стапка на
Економија

„Стандард и Пурс“: Денарот е стабилен, банкарскиот сектор – стабилен и висококапитализиран

А1он
Курсот на денарот останува стабилен, додека високо капитализираниот банкарски сектор оди во прилог на потврдата на кредитниот рејтинг на земјава од страна на кредитната агенцијата
Економија

Средба на гувернерката Ангеловска-Бежоска со тимот на Светската банка: Народната банка е столб за одржување на финансиската стабилност

А1он
Низ годините Народната банка беше столб за зачувување на финансиската стабилност, којашто е суштествена за економскиот раст. И во тековните услови на изразени макроекономски ризици,
Економија

НБ: Солидна кредитна поддршка на приватниот сектор во првото полугодие, особено на корпоративниот сектор

А1он
Солидниот раст на кредитирањето на приватниот сектор на економијата од страна на банките продолжи и во јуни, со месечна стапка од 1% и годишен раст
Економија

Средба Ангеловска-Бежоска со претставникот на ЕИБ, Бјорн Габриел: Зелените финансии станаа потреба

А1он
Тековната криза е потсетник за потребата од постојано проактивно делување на полето на структурните реформи, како предуслов за поголема отпорност на економиите. Во овој контекст