narodna banka

Економија

Народна бакна: Продолжува трендот на раст на плаќањата со платежни картички и е-кредитни трансфери

А1он
Граѓаните продолжуваат со зголемена употреба на дигиталните канали за вршење на плаќањата, а особено на употребата на платежните картички и мобилните апликации за електронско иницирање
Економија

Да не се брза со рефинансирање, промени ќе има само кај новите кредити во променливата стапка

Орце Костов
Новото зголемување на основната каматна стапка, трето по ред за три месеци, ги исплаши граѓаните дека цените на кредитите ќе растат, па некои во очекување
Економија

Усвоен најновиот Квартален извештај со најновите макроекономски проекции на Народната банка

А1он
Советот на Народната банка одржа редовна седница на која беше разгледан и усвоен најновиот Квартален извештај во чии рамки се вклучени и најновите макроекономски проекции
Економија

Народна банка ја зголеми основната каматна стапка на 1,75 проценти

А1он
Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка одлучи да се изврши дополнително зголемување на каматната стапка за 0,25 п.п., на нивото од 1,75% информираат
Економија

Истражувачка конференција на НБ: Посилни економии преку зелена и дигитална трансформација

А1он
елената и дигитална трансформација можат да придонесат за градењето на посилни и поотпорни економии кон шокови во иднина. Предизвиците со кои сега се соочуваат економиите
Економија

Одржана е редовна седница на Советот на Народната банка: Направени промени кај инструментот задолжителна резерва

А1он
Советот на Народната банка донесе одлука за промени кај инструментот на монетарната политика, преку којшто се настојува да се влијае на валутната структура на депозитите
Економија

НБ доби уште речиси една година пристап до девизна ликвидност од 400 милиони евра преку репо-линијата на ЕЦБ

А1он
Дополнителната девизна ликвидност од 400 милиони евра ќе ѝ биде на располагање на Народната банка преку репо-линијата на Европската централна банка (ЕЦБ) уште речиси една
Економија

Финансиските регулатори потпишаа Меморандум за соработка во финтек-областа: Градиме систем за поддршка на развојот на финтек-секторот

А1он
На иницијатива на Народната банка, а заради создавање услови за поддршка на развојот на финтек-секторот, финансиските регулатори ‒ Народната банка (НБ), Министерството за финансии (МФ),
Економија

Годинава се одбележуваат 30 години од воведувањето на денарот и самостојноста на Народната банка

А1он
Годинава прославуваме 30 години од монетарното осамостојување. Пред 30 години, на 26 април, беа поставени основите на монетарната самостојност: беше воведен денарот како наша парична
Економија

НБ: Засега непроменета каматна стапка, продолжуваме со реоценувањето, а идните промени се условени од макроекономските показатели

А1он
Вчера се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на којашто биле разгледани најновите движењата на меѓународните и на домашните