narodna banka

Економија

Народна банка: раст на депозитите и на кредитирањето во септември

А1он
Во септември годинава е регистриран раст на вкупните депозити во банките, како и на кредитирањето на граѓаните и на компаниите, соопшти Народната банка. Вкупните депозити
Економија

Народна банка и Финансии на средба со претставници на ММФ разговараа за финансиската стабилност

А1он
Последиците од ковид-кризата врз економијата се видливи, но во голема мера се ублажени преку навремените и соодветни монетарни и фискални мерки. Потребно е да се
Економија

Народната банка ги засили активностите за унапредување на платежните услуги и поддршка на финтек-секторот

А1он
Развивањето на платните системи, создавањето простор за унапредување и развивање на пазарот на платежни услуги и поддршката на примената на нови иновативни технологии во финансискиот
Економија

Анкета на НБ: Економските аналитичари очекуваат постепено надминување на кризата и закрепнување во следните две години

А1он
Постепено надминување на кризата и закрпенување на економијата во следните две години се очекувањата на аналитичарите во земјава, искажани во анкетата на Народната банка спроведена
Економија

Позитивни оцени за Народната банка во најновиот Извештај на Европската комисија

А1он
Во најновиот Извештај на Европската комисија за нашата земја, дадени се оцени и за области коишто се во надлежност на Народната банка. Притоа, оцените упатуваат
Економија

Нето долгот на Македонија кон странство достигна речиси три милијарди евра

А1он
На крајот на вториот квартал од годинава, нето надворешниот долг на Македонија изнесува 2.953 милиони евра (или 27 проценти од БДП), што претставува зголемување за
Економија

Вицегувернерката Митреска на „Ист жур фиксе“: Македонската економија ја минува ковид-кризата со посилни фундаменти во споредба со глобалната финансиска криза од 2008 година

А1он
Вицегувернерката на Народната банка, Ана Митреска учествуваше на 86. издание на „Ист жур фиксе“ – настан во организација на Централната банка на Австрија, којшто оваа
Економија

Анкета на Народната банка: Довербата во домашниот финансиски систем е висока

А1он
Довербата во домашниот финансиски систем е висока и во споредба со минатата година останува на високо непроменето ниво, потврдуваат резултатите од годишната анкета за оцена
Економија

НБРМ: Поумерени негативни ефекти од здравствената криза врз економската активност во третиот квартал

А1он
Тековно расположливите високофреквентни податоци за третиот квартал од годинава, упатуваат на поумерени негативни ефекти од здравствената криза врз економската активност. Ова е видливо преку забавувањето
Економија

„Стандард и Пурс“: Денарот и банкарскиот систем се и остануваат стабилни

А1он
Во најновиот извештај на агенцијата „Стандард и Пурс“ e нагласено дека поставеноста на монетарната политика и мерките на Народната банка придонесуваат за неутрализирање на ефектите