demokratija

Македонија

Македонија 78-ма на листата на „Економист“ за глобалниот индекс на демократија

А1он
Магазинот „Економист“ во најновиот извештај за глобалниот индекс на демократија за 2020 година ја рангира Република Северна Македонија на 78-то место со скор од 5,89.
Свет

Пандемијата ѝ наштетила на демократијата во 60 отсто од земјите во светот

А1он
Околу 61 процент од земјите во светот, поради пандемијата на Ковид-19 донеле мерки кои се проблематични во смисла на почитување на човековите права и демократските
Регион

Фридом хаус: Намалување на нивото на демократија во Бугарија

А1он
Бугарија има режим на полуконсолидирана демократија. Процентот на демократија во таа земја е 58,93 отсто, за разлика од претходните 60 отсто, а оценката за почитување
Македонија

„Економист“: Македонија на 77 место од 167 држави, во категоријата „хибридни режими“

А1он
Демократијата во Македонија се подобрила за едно место и сега се наоѓа на 77 место (од 167 држави) со 5,97 поени, веднаш после Сингапур. Скалата
Свет

Демократијата во време на технологијата

А1он
Гардијан – Лондон Фактот дека трансатланскиот демократски капитализам, поранешен покренувач на повоениот просперитет, денес се соочува со сериозни проблеми, не го негира речиси никој кој
Македонија

ФОТО: Свеќи за убиената демократија

А1он
Група граѓани, вечерва запалија свеќи пред Собранието по повод двегодишнината од, како што велат, убиството на демократијата, порачуваат дека отпорот не е мртов! Меѓу нив
Македонија

ВИДЕО: Македонија е во групата на безнадежни држави за непосредна демократија

А1он
Во Македонија не постојат услови за непосредна демократија заради тоа што законите се така направени што е многу тешко или речиси невозможно покренување на иницијатива
Македонија

Меѓународна конференција „Демократијата и универзитетот во 21 век“

А1он
„Демократијата и универзитетот во 21 век: анализа на идните трендови“ е темата на Меѓународната конференција, која од денеска до 21 октомври ќе се одржи во