danoci

Економија

КСС: Со законските измени ќе се зголеми социјалната сигурност на хонорарците

А1он
Девет гранкови синдикати при Конфедерацијата на слободни синдикати денеска дадоа поддршка на законските измени за задолжително осигурување на хонорарите и договорите за дела што ќе
Македонија

Повелбата за солидарност бара одложување на плаќањето придонеси за хонораците

А1он
Потписниците на Повелбата за солидарност на синдикатите и здруженијата за заштита на работничките права бараат да се одложи плаќањето на придонеси од задолжително социјално осигурување
Македонија

За да платат данок, професорите не се јавни функционери, а за лустрација – се!

А1он
Според еден закон, професорите и лекарите се носители на јавни функции, додека според друг – не се. Ако се суди според досегашните изјави на Томе
Македонија

НЕ за плаќање на здравствено и пензиско осигурување за хонорари

А1он
Речиси 2.900 луѓе од вчера вечер до денеска напладне со поддршка на фејсбук страницата „НЕ за плаќање на здравствено и пензиско осигурување за хонорари“. Оваа
Македонија

(ВИДЕО) СДСМ: Власта да не полни буџетски дупки преку хонорарците

А1он
„СДСМ најостро се спротивставува на донесениот закон со којшто фирмите и граѓаните од 2015-та година се изложени на нови трошоци! Станува збор за новите издатоци
Свет

Прикривањето даноци – национален спорт за големите американски компании

А1он
Како што е познато, веќе неколку години американските мултинационални компании во голема мерка се вгнездија во Луксембург, но и во Холандија. Искористувајќи едно полабаво даночно
Македонија

Освен функционерите, сите ќе плаќаме по неколку социјални придонеси

А1он
Конечно Фондот за пензиско и инвалидско осигурување излезе со податоците за вршење прием во задолжително социјално осигурување и плаќање на социјалните придонеси на лица кои
Економија

(АНАЛИЗА) Давачки за хонорари: Сите пред шалтерите на ПИОМ – ќе се пријавуваат и хонорари пониски од минималната плата!

А1он
Итно да се повлече законското решение за плаќање на придонеси за здравствено и пензиско осигурување за хонорари и авторски договори, во спротивно епилогот ќе биде
Македонија

Призма: Функциониерите нема да плаќаат, ние ќе плаќаме двојно здравствено и пензиско

А1он
Од први јануари, на сметка на државата ќе одат најмалку 35 проценти од секој хонорар по договор на дело или авторски договор, ова уште есента
Економија

Граѓаните со поголем интерес да ги отплат обврските и да бидат избришани од листата на должници

А1он
Управата за јавни приходи ја објави и третата листа на компании и граѓани кои должат по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на