honorari

Македонија

Агенцијата за филм без критериуми исплаќала хонорари од 15.000 до 60.000 денари за рецензенти, утврдија ревизорите

Орце Костов
Директорот на Агенцијата за филм во 2021 година исплаќал хонорари од 15 до 60.000 денари за рецезенти кои чија работа не била предвидена со деловникот,
Видео Економија

(ВИДЕО) Актери: Доста со овој грабеж, укинете го законот за хонорари!

А1он
Од името на актерите и другите уметници на денешниот протест на хонорарците пред Уставен суд говореше младата актерка Симона Спировска – Ние актерите сме на
Економија

ВИДЕО: Нека го повлечат законот за хонорарци пред да си заминат од власт

А1он
Хаосот кој го предизвика власта со неколкукратното менување на законоите за хонорарци зборува за нивната намера правната несигурност да ни стане пракса, ненормалното да ни
Економија

ВИДЕО: Во Уставен суд поднесени 6.400 претставки за хонорарите

А1он
Протестниот марш против неуставноста на осум закони според кои хонорарните работници треба да плаќаат 35 отсто на државата, заврши пред Уставниот суд. Таму, беа однесени
Економија

(ВИДЕО) АЈДЕ!: Утре сите на протестен марш – НЕ за неуставните закони за хонорарците!

А1он
„Платформата за граѓанска политика „Ајде!” најавува голем протестен марш против неуставните закони за хонорарците со кои се прекршуваат неколку уставни права и принципи и со
Видео Економија

(ВИДЕО) Голем протестен марш: НЕ – за неуставните закони за хонорарците

А1он
На 24 април, во петок, ќе се одржи голем протестен марш против неуставните закони за хонорарците со кои се прекршуваат неколку уставни права и принципи
Македонија

(ВИДЕО) Хонорарец: Само по шалтери одиме и пак останавме без здравствено осигурување

А1он
Со измените на законите за хонорарните работници самите да плаќаат придонеси за здравствено и пензиско осигурување, стана невозможно да се оствари уставно загарантираното право на
Македонија

АЈДЕ!: Над 5.500 потписи за оспорување на уставноста на законите за хонорарците

А1он
„За само десетина дена, над 5.500 граѓани ѝ се приклучија на групната иницијатива за оспорување на уставноста на законите за хонорарците. Целта на оваа акција
Македонија

Акцијата на АЈДЕ! за оспорување на законот за хонорарци поддржана од над 2.000 граѓани за 4 дена

А1он
„Иницијативата на АЈДЕ! – Платформата за граѓанска политика, за оспорување на уставноста на законите според кои хонорарците се обврзуваат да плаќаат придонеси, за само четири