Граѓаните со поголем интерес да ги отплат обврските и да бидат избришани од листата на должници

Од:

Управата за јавни приходи ја објави и третата листа на компании и граѓани кои должат по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини. Интерес има и кај компаниите и кај граѓаните, но поголем е кај физичките лица за отплаќање на обврските.

Директорот на Управата за јавни приходи Горан Трајковски одговарајќи на новинарски прашања рече дека нема отстапки во бројот на фирмите и компаниите кои се опфатени на листите, ниту пак има енормно растење на долгот.

– На листите има фирми кои може да ги објавувате и кои ниту платиле ниту ќе платат и други фирми кои имаат ликвидни проблеми, но бараат да ги отплатат обврските, изјави Трајковски.

Тој додаде дека се работи на едукација за тоа како да се репрограмира долгот и како најлесно да се направи за да не се одрази на работењето на фирмата.

Истакна дека за 40 проценти е зголемен бројот на фирмите за репрограмирање на долгот.

УЈП ја објави првата листа во јуни годинава. Објавувањето на листата на должници ќе се прави еднаш месечно, најдоцна до 10-ти во месецот, а  согласно член 9 од Законот за даночна постапка, чија цел е зајакнување на даночната дисциплина и заштита на буџетот.

Би можело да ве интересира

Илиеска: Владата со измените на законот за данок на добивка удира по малите претпријатија, го укинува ослободувањето за фирмите со промет до 3.000.000 денари, кои се најкревки

МФ: Усвоени измените на Законот за данок на личен доход за укинување на прогресивното оданочување и даночењето на каматите од заштедите

ССК: Не е време за нови даноци, да ги поддржиме клучните сектори

(ВИДЕО) Ковачевски: Со новата праведна даночна реформа нема нови даноци, нема зголемени даноци и се укинува прогресивното оданочување

Ана Ололовска

Поради активности во ИТ системите на УЈП, утре се можни прекини во е-услугите

Димитриеска Кочоска: ВМРО-ДПМНЕ е против даночната политика на СДСМ за високи даноци за народот, ние протежираме политика на ниски и рамни даноци

Ана Ололовска