planinari

Спорт

Врвот Голема Вртешка дел од маршрутата на ПСК „Голак“ Делчево

А1он
Членови на Планинарскиот спортски клуб „Голак“ викендов реализираа планинарска маршрута еден од највисоките врвови во Истокот, врвот Голема Вртешка. Иако експедицијата броела 12 членови поради
Спорт

Да се допрат снеговите на Килиманџаро

А1он
„Снеговите на Килиманџаро“ е Хемингвеј. Ама за стигнување на врвот под вечните снегови, своја приказна има 32-годишната прилепчанка, планинарка и социјален работник Маријана Ѓорѓиевска. Тоа
Спорт

Стотина Планинари денес се искачија на Царев Врв на Осоговските Планини

А1он
Убавите снежни предели на Осоговскиот планински масив во Кривопаланечкиот реон, со врвовите Калин Камен и Царев Врв беа причина стотина планинари од Скопје, Куманово, Кавадарци
Спорт

Младиот планинар Ване Бошев од Неготино по втор пат го искачи врвот Мали Томор во Албанија, во услови на невреме

А1он
Младиот планинар Ване Бошев од Неготино викендов по втор пат го искачи врвот Мали Томор во Албанија, висок 2.474 метри, во услови на невреме, за
Спорт

Планинари на ПСК ,,Голак” го искачија Царев Врв

А1он
Планинарскиот спортски клуб „Голак“ од Делчево продолжува со искачување на познати врвови во Пијанечкиот регион. Денеска согласно протоколите на Федерацијата за планинарски спортови, 14-члена експедиција
Македонија

Планинари од Делчево го искачија врвот Ченгино Кале на Малешевските Планини

А1он
Седумчлена експедиција на планинарско-спортскиот клуб „Голак“ од Делчево продолжи со искачување и промовирање на помалку познати места во Пијанечко-малешевскиот крај. Последниот планинарски марш, како што
Спорт

Натпревар во качување карпи на Демиркаписка клисура

А1он
Натпревар во качување карпи во зимски услови, се реализира денеска на Демиркаписка клисура. Организатор е демиркапиското здружение „Карпа за секој”, во соработка со спортски клуб
Спорт

Трето традиционално искачување на врвот Клепа

А1он
Околу 500 планинари и рекреативци од планинарските друштва од повеќе градови во земјава и три планинарски друштва од соседна Србија: од Параќин, Јагодина и Ќуприја
Видео Спорт

(ВИДЕО) Арсова: Достигнав животна цел и ја направив горда нацијата

Искра Манојлоска
Алпинистката Илина Арсова на 27 декември го освои врвот Винсон на Антарктикот и со тоа стана првата Македонка која ги искачила седумте највисоки врвови на