licni podatoci

Македонија

ДИК не го тестирала софтверскиот систем пред изборите, загрозени личните податоци на граѓаните

А1он
Агенцијата за заштита на личните податоци (АЗЛП) во врска со инцидентот што се случи на 15 јули 2020, за денот на изборите кога беше хакирана
Свет

Безбедноста на личните податоци најголема грижа на Европејците на интернет

А1он
Последниот извештај на Евробарометарот покажува дека граѓаните на Европската Унија на интернет највеќе стравуваат за злоупотреба на нивните лични податоци и онлајн плаќања. Четириесет и
Македонија

Полициската регулатива за заштита на лични податоци да се имплементира во македонското законодавство

А1он
Работна група формирана при Министерството за правда во соработка со МВР во следниот период треба да работи на транспонирање на Полициската регулатива за заштита на
Свет

„Твитер“ призна дека споделувал лични податоци на корисници со огласувачи

А1он
„Твитер“ објави дека ги споделувале податоците на своите корисници со огласувачи без нивна согласност. „Твитер“ соопшти дека се забележани проблеми „во кои изборот на поставките
Македонија

Владите имаат клучна улога во заштитата на личните податоци на граѓаните

А1он
Владите имаат клучна улога во заштитата на личните податоци. Владите не само што чуваат значителна количина информации за луѓето, туку тие се чувари на информациите
Македонија

Нова стратегија за заштита на личните податоци во Македонија

А1он
Во финална фаза е изработката на Нацрт-стратегија 2017-2022 за спроведување на правото за заштита на личните податоци. Дирекцијата за заштита на личните податоци (ДЗЛП) се
Македонија

„Аналитика“ ќе изготвува извештаи за пристапот до информации и заштитата на лични податоци

А1он
„Транспарентни и ефикасни државни регулаторни и надзорни тела“ е проектот преку кој истражувачи на „Аналитика“ ќе ја следат работата на Комисијата за заштита на правото
Македонија

Конференција „Пристап до информации и заштита на лични податоци-можности и предизвици“

А1он
Конференција на тема „Пристап до информации и заштита на лични податоци – можности и предизвици“ ќе се одржи денеска во Скопје. Со конференцијата ќе биде
Македонија

Десет години од основањето на Дирекцијата за заштита на лични податоци

А1он
Конференција за едукативниот пристап кон предизвиците од заштита на приватноста ќе се одржи утре и задутре во Скопје по повод десетгодишнината од основањето на Дирекцијата