kacarska

Македонија

Кацарска: Не се согласувам со вакви измени на Кривичниот законик

А1он
Претседателката на Уставниот суд Добрила Кацарска денеска присуствуваше на одбележувањето на денот на независноста во градскиот парк во Скопје, каде што на барање на неколку
Македонија

Кацарска: Упатството за водење на матична евиденција е спротивно на Уставот

А1он
Сметам дека Упатството за водење на матична евиденција е спротивно на Уставот, има одредби кои го кршат Уставот, рече претседателката на Уставниот суд, Добрила Кацарска
Македонија

Кацарска: Пратениците се неодговорни кон уставните обврски, затоа сме без една третина од судиите

А1он
Темата со неизбирањето на судиите сẻ уште е сериозен проблем за Уставниот суд, но и дамка за угледот на државата, само затоа што пратениците се
Македонија

За Кацарска, пратениците се несериозни: Зарем пет судии треба да дискутираме за уставноста на Преспанскиот договор

Кристијан Ландов
„Зарем само пет судии треба да дискутираме за указите за Преспанскиот договор, за Законот за употреба на јазиците каде е оспорена уставноста?“, праша јавно претседателката
Македонија

Кацарска со писмо до Џафери бара Собранието побрзо да ги избере новите уставни судии

А1он
Ви се обраќам во мое лично име и во име на судиите на Уставниот суд за прашање коешто е во интерес на сите граѓани кои
Македонија

Кацарска – Спано: Потребна поширока и систематска примена на јуриспруденцијата на ЕСЧП во праксата на Уставниот суд

А1он
Во рамки на Конференцијата „Ефикасен поврат на имот во согласност со европските стандарди“, која се одржува во Скопје, се одржа заедничка работна средба на претседателот
Македонија

Работната средба на претседателката на Уставниот суд, Кацарска и министерот Маричиќ

А1он
Решавањето поголем број прашања поврзани со функционирањето и работата на Уставниот суд беше тема на разговор на работната средба на претседателката на Уставниот суд, Добрила
Македонија

Ќе се разгледува можноста за снимање на редовните седници на Уставениот суд

А1он
Уставниот суд на Република Северна Македонија ќе ја разгледа можноста за снимање на своите редовни седници во целост, преку земање предвид на различни спроредбени искуства
Македонија

Кацарска за „27 април“: Не постои политичар кој може да ми каже каква пресуда да донесам, а осудените не се уставобранители

Претседателката на Уставниот суд, Добрила Кацарска, тврди дека врз неа не може да влијае ниту еден политичар, ниту пак да и се јави за да
Македонија

Добрила Кацарска избрана за претседателка на Уставен суд

Кристијан Ландов
Судијката Добрила Кацарска е избрана за претседател на Уставниот суд. Таа е назначена со мнозинство гласови, односно 6 „за“, од девет судии кои имаат право