За Кацарска, пратениците се несериозни: Зарем пет судии треба да дискутираме за уставноста на Преспанскиот договор

Од:

„Зарем само пет судии треба да дискутираме за указите за Преспанскиот договор, за Законот за употреба на јазиците каде е оспорена уставноста?“, праша јавно претседателката на Уставниот суд, Добрила Кацарска, откако со месеци чека Собранието да ги избере четворицата судии со што ќе се пополнат празните столчиња. Според неа, несериозно е пет судии да носат толку важни одлуки кои се важни за иднината на Македонија.

„Ваквиот однос на пратениците е несериозен. Како да не ја сфаќаат улогата на Уставниот суд. Во последно време и самата се прашувам дали можеби некому одговара Уставниот суд да е во ваква ситуација“, рече Кацарска.

Ако до декември не се изберат судии, целосно ќе се блокира работата на Уставниот суд, бидејќи уште еден судија ќе остане без мандат.

„Единствена надлежност на Уставниот суд е да се обрати до претседателот на Собранието пред да истече мандат на некој од судиите. Тоа е направено во април минатата година, кога Џафери е информиран дека на тројца судии престанува мандатот. Потоа во месец ноември испратив и писмо со кое го информирав дека на еден судија му престанува мандатот во јануари. Тоа се моите надлежности. Јавноста знае дека испратив и писмо со апел да се најде начин да се изберат четворицата судии“, посочи Кацарска.

Ако Уставниот суд биде блокиран, според Кацарска, угледот на Уставниот суд ќе биде максимално нарушен и меѓународно.

„Согласно Деловникот имаме деловничка надлежност да работиме и со пет судии, кои ќе бидат присутни. Но тежината на одлуките кои ги носиме, дури и оние кои се носат едногласно со пет гласови ‘за’ е сепак поинаква во споредба доколку за таа одлука би дискутирале сите девет судии. Не залудно Уставот предвидува, девет судии да го сочинуваат Уставниот суд. Притоа, сакам да нагласам дека има важни предмети за граѓаните на оваа држава, несериозно да одлучуваме само пет судии за тие предмети“, додаде Кацарска.

Би можело да ве интересира

Со 2 100 амандмани блокирани законите за покачување на платите во судството

Ана Ололовска

Собранието треба да расправа за избор на Елизабета Дуковска за уставен судија

Ана Ололовска

Собранието изгласа законски измени за побрз пристап до лекови, главно за ретки болести

Ана Ололовска

Предлог законот за дополнување на Законот за лековите и медицинските средства го помина комисискиот филтер

Ана Ололовска

Собранието не прифати по скратена постапка да се донесе Предлог-законот за амнестија на лицата осудени за настаните на 27 април 2017

Ана Ололовска

Пратеникот Рушити поднесе оставка

Горан Наумовски