fitr

Култура

ФИТР: Почнува проектот за дигитализација на повеќе од пет милиони оргинални записи на Институтот „Крсте Мисирков“

А1он
Повеќе од пет милиони оргинални записи, стари над 500 години со кои располага Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ за првпат ќе бидат дигитализирани. Станува
Економија

Петров: Проектите ги одобрува Комитетот за одобрување на инвестиции според строги критериуми, а не ФИТР

А1он
Во последните денови опозицијата секојдневно шири лаги, манипулации и лажни вести, за работата поврзана со Фондот за иновации и технолошки развој. Иако ја сфаќам политичката
Култура

Прва македонска платформа за поврзување студенти и дипломци со компаниите

А1он
Првата македонска платформа Бинтерн ги поврзува студентите и дипломците со компаниите за побрзо и поедноставно да почнат кариера преку пракса и работа. Бинтерн е стартап-компанија
Економија

ФИТР: Првиот хибриден Инвестициски фонд од 27 милиони евра ќе овозможи рапиден раст и развој на македонските иновативни компании

А1он
Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) со поддршка на Министерството за финансии и Светска Банка го креираше првиот хибриден Инвестициски фонд од 27 милиони
Економија

Бесими: Иновативни начини за финансирање на инвестициите во јавниот и приватниот сектор преку Планот за забрзан економски раст

А1он
Планот за забрзан економски раст денеска беше претставен пред стопанските комори, банките, Дирекцијата за Технолошки индустриски развојни зони, Развојната банка и Фондот за иновации и
Македонија

ФИТР ја креира првата Национална стратегија за вештачка интелигенција во земјата

А1он
На иницијатива на Фондот за иновации и технолошки развој од денеска работна група ќе учествува во креирање на првата Национална стратегија за вештачка интелигенција во
Економија

ВИДЕО: Преку предлог мерки до забрзан раст на македонскиот стартап еко систем

А1он
Стартапите се иднината на нашата економија и со заедничка работа ќе ја позиционираме нашата земја како регионален Хаб во нашиот простор и нашиот регион. Затоа
Економија

ФИТР го објави најобемниот повик годинава, за поддршка на сосема нови корисници

А1он
Претпријатијата кои сакаат да развијат иновативен производ, услуга или процес, сами или во соработка со друга фирма и/или со установа која врши научно-истражѓувачка дејност, од
Економија

ВИДЕО: ФИТР со 5,7 милиони евра ќе поддржи 103 компании кои ќе инвестираат во технолошки развој

А1он
Вкупно 103 компании од пристигнатите 700 апликации ќе бидат кофинансиски поддржани од Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) за да ги реализираат своите идеи
Економија

Четири компании ќе добијат финансиска поддршка од ФИТР за развој на дигитализацијата на земјоделството

А1он
Вкупно четири компании се добитници на финансиска поддршка во рамки на првиот „Предизвик за дигитализација на земјоделство” што го спроведува Фондот за иновации и технолошки