lokalna samouprava

Економија

Милевски: Потребно е да ги надминеме развојните разлики меѓу општините, за граѓаните да имаат поквалитетен живот

А1он
Без човечки капитал сите политики се беспредметни затоа грижата на државата пред се треба да биде насочена кон луѓето, нивното здравје, образование, егзистенција. Ако се
Македонија

Милевски: Еднакви услови за сите деца, по 60 години го реновиравме училиштето „Пецо Даскалот“ во Заполжани

А1он
Тринаесет деца од оваа учебна година ќе можат да ја следат наставата во нови училишни клупи, со нов прибор, во нови простории комплетно реновирани, саниран
Македонија

Потпишани 12 договори вредни 3,6 милиони евра за прекугранична соработка со Бугарија и Косово

А1он
Дванаесет договори за кофинансирање на проекти за прекугранична соработка со Бугарија и со Косово во вкупна вредност од 3,6 милиони евра потпиша денеска министерот за
Македонија

Милевски: За една година ги донесовме најважните стратешки документи за локалната самоуправа и регионалниот развој кои се усогласени со политиките на ЕУ

А1он
Заедничкиот консултативен комитет меѓу Северна Македонија и Европската Унија е значаен форум преку кој разменуваме знаење и искуство на патот на интегрирање во Унијата. Го
Македонија

Милевски: Да не заборавиме дека дрвјата се нашите бели дробови, потребни се итни мерки за спречување на сечење на шумата

А1он
По повод Денот на планетата Земја, 22 април и во рамки на програмата „Добра земјоделска пракса“, денеска во Крушево беа засадени 12.500 садници. Министерот за
Македонија

Милевски: Децентрализацијата и развојот на локалната демократија, главна тема на состанокот со известувачите на Советот на Европа за локална самоуправа

А1он
Во рамките на својата мониторинг мисија на локалната самоуправа во Република Северна Македонија денеска Конгресот на локални и регионални власти на Советот на Европа одржа
Македонија

Милевски: Собранието изгласа 10-годишна Стратегијата за регионален развој, го подигнуваме квалитетот на животот на граѓаните

А1он
Собранието на Република Северна Македонија ја изгласа Стратегијата за регионален развој 2021-2031, долгорочен плански документ со кој се утврдуваат принципите, целите и приоритетите на регионалниот
Македонија

Приходите се намалени во 26, а расходите во 49 општини, за нивна поддршка се обезбедени 700.000 долари

А1он
Истражувањето на Министерството за локална самоуправа во соработка со УНДП, во однос на тоа како ковид-кризата се одразува на функционирањето на општините и од аспект
Македонија

Милевски: Министерството за локална самоуправа преку проектите се грижи за животната средина

А1он
Со поддршка на Министерството за локална самоуправа преку буџетската програма за рамномерен регионален развој, како и со поддршка на швајцарската Влада се реализирани голем број
Македонија

Милевски: Преку ИПА програмата ја реставрираме црквата „Св. Власие“ во Штип

А1он
Конзервацијата и реставрацијата на црквата „Св. Власие“ во Штип e од особено значење за подобрување на туристичката понуда на овој град, истакна министерот за локална