lokalna samouprava

Македонија

Градоначалниците со технички мандат до 31 декември, на советите е истечен

А1он
Мандатот на советниците во општините е истечен на 24 март 2017 година, а на градоначалниците може да трае до 31 декември 2017 година. Вакво појаснување
Македонија

Апел за итно продолжување на мандатот на локалната власт

А1он
Министерството за локална самоуправа денеска апелира до парламентарните политички партии и до сите надлежни институции, пред се до Собранието на Македонија, итно да се најде
Македонија

Министерство за локална самоуправа бара од Парламентот решение за општините

А1он
Министерството за локална самоуправа бара Собранието на Република Македонија во најкус можен рок со измени на Изборниот законик да обезбеди законски услови за решавање на
Македонија

Уставниот суд не поведе постапка, „виси“ мандатот на градоначалниците

А1он
Уставниот суд на денешната седница, одлучи да не поведе постапка за изборите и мандатот на градоначалниците. Подносители на иницијативите се Светскиот македонски конгрес и Министеството
Македонија

Уставниот суд ќе одлучува за мандатот на градоначалниците и за субвенциите

А1он
Уставниот суд на Република Македонија на денешната седница треба да ги разгледува иницијативите за укинување на два члена од Законот за локална самоуправа и од
Македонија

Министерството за локална самоуправа финасиски ќе поддржи проекти во Велес и Кавадарци

А1он
Министерството за локална самоуправа во Вардарскиот плански регион годинава финасиски ќе поддржи два проекти во општините Велес и Кавадарци. Како што информираат од општина Велес
Македонија

Потпишување договори за проекти за развој на планските региони

А1он
Министерката за локална самоуправа Ширет Елези денеска ќе присуствува на потпишувањето на Договорите за реализација на новите проекти за развој на планските региони за 2017
Македонија

Нови проекти на Министерството за локална самоуправа во соработка со УНДП

А1он
Министерството за локална самоуправа со поддршка на УНДП годинава ќе реализира нови проекти за зајакнување на капацитетите на центрите за развој на осумте плански региони
Македонија

Ширет Елези: Јакнењето на финансискиот капацитет на општините е приоритет

А1он
Република Македонија својата перспектива ја гледа во Европската Унија, а кон таа цел се ориентирани и локалните самоуправи чиј систем е креиран врз Европската повелба