Љирим Шабани ја презеде функцијата министер за локална самоуправа

Од:

Новоизбраниот министер за локална самоуправа, Љирим Шабани, денеска и официјално ја презеде функцијата од досегашниот министер Тахир Хани.

Главни приоритети на министерот Шабани во извршувањето на својот мандат ќе бидат подинамичен развој на општините и поттикнување на развојот на планските региони во државата преку поефикасно користење на буџетските средства и со средства од фондовите на Европската Унија.

– Локалната самоуправа е извор на потенцијали и можности кои што со соодветна поддршка можат да создадат спирала на развој кој што ќе ги инволвира сите потенцијални субјекти. Сите граѓани во државата имаат право на воедначени јавни услуги и правична распределба на буџетските средства. Затоа во наредниот период ќе бидам фокусиран на целосно имплементирање на политиката на рамномерен регионален развој во државата, како инструмент за намалување на сегашните диспаритети и подобрување на квалитетот на живеење во помалку развиените плански региони, како и во малите и руралните општини, рече министерот Шабани.

Тој ги истакна и можностите што им стојат на располагање на општините преку користење на средства од ИПА Програмата на Европската Унија за прекугранична соработка, чија имплементација ја координира Министерството за локална самоуправа.

Досегашниот министер, Тахир Хани, функцијата министер за локална самоуправа ја извршуваше од фебруари 2013 година

Би можело да ве интересира

Владата ја донесе Стратегијата за здравство 2021-2030

А1он

Влада: Одобрени две стратешки инвестиции за соларни електрани вредни 116 милиони евра

А1он

Заврши средбата на Заев со партиите од владината коалиција

А1он

Помалите владини партнери очекуваат да чујат кои се приоритетите по приклучувањето на Алтернатива

А1он

Заев ќе ги информира владините партнери за договорот со Алтернатива

А1он

Груби: За нас е прифатлив секој мандатар кој ќе го предложи СДСМ, се надеваме на соработка со Алтернатива и на локално ниво

Ана Ололовска

Leave a Comment

15 − seven =