analiza

Економија

Анализа: Листа на проекти за 2021 – железница, гасификација, модернизација на Армијата, клинички центри!

А1он
Завршување на реконструкцијата на железничката пруга на Коридорот 10, изградба на локални патишта, изградба и обновување на источниот дел од железничката пруга – Коридор 8,
Економија

Анализа: Се стега „ременот“ – јавниот долг ќе расте, како ќе се враќа?

А1он
Јавниот долг ја надмина психолошката граница од 60 %, искачувајќи се на 60,7%. И до година ќе се земаат заеми, но според првичните информации, Владата
Економија

АНАЛИЗА: Просечната плата зголемена за 39 евра – како се постигна растот?

А1он
Просечната плата во земјава изнесува 447,7 евра – со значаен пораст за повеќе од 9 отсто во однос на лани истиот месец, пишува „Порталб“. Ваквиот
Економија

(АНАЛИЗА) Јавни претпријатија: со десетици илајди вработени и милионски долгови – ќе се стави ли контрола врз работењето?

А1он
Високо котираат на листата „најголеми работодавачи“, постизборно со децении се во улога на „згрижувачи“ на партиски кадар а од друга страна генерираат милионски долгови. Дел
Економија

АНАЛИЗА: Тетово го „претрка“ Охрид според висината на долговите, на листата и Карпош, Струга, Делчево

А1он
Општина Тетово го зеде приматот на општина Охрид – изби на прво место на листата најзадолжени локални самоуправи, со доспеани а неплатени обврски. Тетово се
Економија

Анализа: Згради, по неколку куќи, штедни влогови – што поседуваат пратениците од ДУИ и ДПА

А1он
Некои без банкарски сметки, други со штедни влогови, некои немаат сопствена куќа или стан, други поседуваат зграда. „Порталб“ објавува детали и за имотната состојба што
Економија

АНАЛИЗА: Инвестициски пакет „тежок“ 3,3 милијарди евра – од каде ќе почне рестартирањето!

А1он
Одлив од 15 милиони евра на странските – нето инвестиции регистрираше официјалната статистика на Народната банка во вториот економски квартал. Се ситни и третото тромесечје
Економија

Анализа: Нова влада – старо, нови ветувања, време е за длабоки економски реформи

А1он
Предвремено пензионирање, намалување или целосно укинување на персоналецот за одделни сектори, понизок ДДВ за занаетчиските производи и угостителите, повисока минимална плата, раст на најниската пензија
Економија

АНАЛИЗА: „ДОСИЕ“ – од врвот до дното, подемот и падот на македонските банки!

А1он
Тринаесет години по падот на Македонска банка, некогашна Љубљанска банка, банкарскиот систем во земјава го „тресе“ нов земјотрес, пропаѓањето на Еуростандард банка. Во тек е
Економија

АНАЛИЗА: Градежништво, туризам, преработувачка индустрија – оцени и очекувања на бизнесмените!

А1он
Статистика ги измери и првите „црни“ бројки за дел од економските сектори – во туризмот целосен колапс, во градежништвото драматичен пад на вредноста на објектите